ČOI se zaměřila na prodejce zábavní pyrotechniky. Každý druhý v Karlovarském kraji chyboval

29. prosinec 2023 10:35

Česká obchodní inspekce se před silvestrovskými oslavami zaměřuje na kontroly prodeje zábavní pyrotechniky. V Karlovarském kraji zatím provedla 25 kontrol.

Pochybení zjistila v polovině případů. Nejčastěji se, podle inspektorů, jednalo o špatné skladování výrobků, které byly například v blízkosti hořlavých předmětů, nebo byly ve vlhkém prostředí. Dalším pochybením byl také prodej pyrotechniky mladistvým, který odhalili v Potůčkách na Karlovarsku.

Důvodem kontrol je bezpečnost. Třeba špatně skladované římské svíce nebo kompakty můžou reagovat úplně jinak, než se od nich čeká. Ty zvlhlé můžou začít jen tak hořet nebo po zapálení vybuchnout předčasně.

Podle České obchodní inspekce si musí každý při pořizování pyrotechniky dát pozor nejen, kde a jaké výrobky nakupuje, ale zároveň dodržovat všechna bezpečností opatření. Lidé by se při koupi měli zaměřit na to, zda obal výrobku není poškozený, zda je výrobek označený značkou CE, což znamená, že byly splněny veškeré legislativní a technické požadavky.

Zábavní pyrotechnika by měla mít česky psaný návod k použití. Zároveň inspektoři doporučují výrobky nakupovat ve specializovaných obchodech a samozřejmě dodržovat všechna bezpečností opatření, které na zboží uvádějí výrobci.

Spustit audio