ČOI varuje před agresivními praktikami firmy Astena group. Hrozí jí vysoká pokuta

3. prosinec 2015

Místo statisícové výhry předváděcí akce a desetitisícové útraty. Před společností Astena group a jejími agresivními praktikami varuje Česká obchodní inspekce. Společnosti chce udělit jednu z nejvyšších pokut a zvažuje také návrh na odebrání živnostenského listu. O podnikání firmy se zajímají i živnostenské úřady po celé republice.

Slosování o 100 tisíc korun - pod takovou záminkou láká nově společnost Astena group seniory na předváděcí akce po celé republice. K žádnému slosování o peníze ale nikdy nedošlo.

To potvrzuje i 67letá paní Marta ze Švábenice, která prodejní akci společnosti před měsícem navštívila.

„Oni že jako tam mají výhru dvakrát sto tisíc a že já jsem to vyhrála,“ popisuje svoji zkušenost s touto firmou. Dvě stě tisíc korun měla druhý den dostat paní Marta na kartě.

Jenže aby je dostala, musela si na předváděcí akci koupit zboží za čtyřicet tisíc korun. Domů ji tak ochotní prodejci dovezli vysavač, hrnce i pánve. „Tak jsem si říkala, budou Vánoce, pomůžu dětem,“ vypráví dál paní Marta.

Jenže slíbenou výhru doteď nedostala a po společnosti Astena jakoby se slehla zem. „Do dvou dnů jsem poslala výpověď smlouvy, jenomže doporučený dopis mi přišel zpátky. Že adresát je neznámý.“

Stejně jako paní Marta se společnost Astena group snaží dohledat další stovky podvedených seniorů. Na internetových stránkách firmy ale najdou jen číslo na bývalého majitele společnosti Bohuslava Blažka, který údajně s novým majitelem nemá nic společného.

„Já jsem tu firmu vlastnil, a my jsme ji prodali,“ sdělil Českému rozhlasu.

Majitel firmy nekomunikuje ani s inspekcí

Firmu Astena group vlastní Josef Grznár, osmatřicetiletý podnikatel z Kladna. Je majitelem i dalších 36 jiných společností po celém Česku. Kontakt na něj ale nejde dohledat, stejně jako do žádné z jeho firem. Ani telefon, který je uvedený na fakturách, nikdo nezvedá.

Majitel firmy nekomunikuje ani s Českou obchodní inspekcí, která teď se společností vede několik správních řízení.

„Inspektoři prokazatelně zaznamenali agresivní obchodní praktiku. Česká obchodní inspekce také velmi vážně zvažuje podání návrhu na odebrání živnostenského oprávnění,“ říká mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Majitel společnosti Josef Grznár ale bude muset zaplatit ještě mnohem víc. Jeho další firmě Arrochar, která také seniorům prodává předražené zboží na předváděcích akcích, kontroloři České obchodní inspekce vyměřili pokutu 100 tisíc korun.

autor: bkl
Spustit audio