Concens

20. listopad 2023

Nová nahrávka trumpetisty Laca Décziho a jeho kapely Celula New York. Hodnocení připravil Milan Bátor.

(…) Décziho skladby mají různorodý původ a inspiraci. Názvy jako Les, Osten, Helenka, Prázdná hlava, Tina, Heligonka a podobně svědčí o tom, že nevznikly ve vzduchoprázdnu, ale v přímém kontaktu s lidmi, místy a událostmi. To je nejvlastnější podoba jazzu, který vždy vznikal jako bezprostřední reakce na aktuální i akutní prožitky. Puritánské publikum může samozřejmě snadno nabýt dojmu, že je tento způsob jazzu poněkud málo intelektuální. Může namítnout, že se z podstaty svého velkorysého nadhledu hraničícího s výsměchem vyhýbá hlubším tématům. Jenže usvědčit Décziho z nějaké povrchnosti je v podstatě nemožné. Už to, že hraje takovýmto způsobem na trubku v pětaosmdesáti letech je dokonalé a trochu zlomyslné popření fyzikálních zákonů. (…)

Spustit audio

Související

  • Eduardo Grau

    Nahrávka s hudbou argentinsko-španělského skladatele Eduarda Graua. Jeho vybrané koncerty zaznamenala mezinárodní sestava sólistů.

  • L´Astre Bleu

    Nová nahrávka houslistky Markéty Janouškové se skladbami pro sólové housle. Hodnocení připravil Milan Bátor.   

  • Talich Quartet – Dvořák

    Talichovo kvarteto vydalo nové album s hudbou Antonína Dvořáka.  

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.