Concertino Praga má svůj dokument

18. prosinec 2020

Česká televize v koprodukci s Akademií klasické hudby natočila dokument o mezinárodní soutěži Concertino Praga. Ten sleduje čtyři finalisty soutěže od jara, kdy se dozvěděli o postupu do finále, a zachycuje jejich přípravu včetně závěrečného soutěžního výkonu v Rudolfinu v září 2020.

Do příběhu vstupujeme v květnu 2020. Dva Češi, dva Rusové, všem je mezi 13 a 15 lety. Právě se dozvěděli, že postoupili do finále Concertino Praga, Dvořákovy rozhlasové mezinárodní soutěže pro mladé hudebníky. V září 2020 je čeká živé soutěžní vystoupení v Rudolfinu za doprovodu orchestru v rámci jednoho z nejprestižnějších festivalů - Dvořákova Praha. Jejich výkony bude posuzovat 12členná mezinárodní porota, ve které zasednou jedny z nejvýznamnějších hudebních osobností současnosti. Na vítěze čeká finanční odměna a pořízení profesionální rozhlasové nahrávky.

Do letošního 54. ročníku Concertino Praga se přihlásilo symbolických 54 soutěžících z 16 zemí Evropy, Asie a Severní Ameriky. Zakladatelem soutěže je Český rozhlas, od roku 2020 se stala jejím spolupořadatelem Akademie klasické hudby. Ta do soutěže přinesla některé novinky. Těmi hlavními jsou živé finálové kolo odehrávající se před plným sálem a díky podpoře rodinné nadace Karel Komárek Family Foundation a dalších partnerů příležitost získat významná studijní stipendia (nejen) pro vítěze.

Právě letošní soutěžní ročník zachycuje dokument České televize. V něm sledujeme cestu čtyř mladých hudebníků od okamžiku, kdy se dovědí, že postoupili do finále. Jsme svědky jejich přípravy na závěrečné vystoupení i samotný průběh finálového kola. S kamerou nahlédneme do zákulisí soutěžního dne a dozvíme se, jak na Concertino vzpomínají vítězové historicky prvních dvou soutěžních ročníků – britský houslista Dmitry Sitkovetsky (letošní předseda poroty) a český houslista Václav Hudeček (místopředseda). Je krásné slyšet, že Concertino Praga 1966 nebylo jen počátkem jejich světově úspěšné kariéry, ale i začátkem jejich celoživotního přátelství.

Spustit audio