Covidová sekera v rozpočtu. Uherské Hradiště si vezme úvěr ve výši 150 milionů korun

16. červen 2020 07:36

Peníze z úvěru Uherské Hradiště využije na investice a opravy

Zastupitelé Uherského Hradiště schválili přijetí úvěru ve výši 150 milionů korun. Město tak vyrovná ztrátu z příjmů z daňových výnosů způsobenou pandemií koronaviru a nebude tak muset v letošním roce omezit investice.

Čtěte také

Původně chtělo ztráty pokrýt prodejem cenných papírů. Aktuálně by ale jejich prodej byl nevýhodný, protože jejich hodnota od začátku roku výrazně poklesla.

"V této chvíli hodnota cenných papírů dočasně skokově klesla. A do té doby, než vystoupá na původní úroveň, není vhodné prodávat cenné papíry, protože by na tom město prodělalo," řekl starosta Stanislav Blaha (ODS).

Úvěry s fixní i pohyblivou úrokovou sazbou městu nabídly Česká spořitelna, Komerční banka a UniCredit Bank. Jako nejvýhodnější město zvolilo úvěr České spořitelny s fixní úrokovou sazbou 0,58 procenta celou dobu trvání závazku.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/obce-hospodareni-naklady-skrty-dotace-covid-koronavirus-babis_2006160600_cib

Vyčerpat úvěr chce město nejpozději v příštím roce. S jeho splácením počítá od března 2022 do konce roku 2026. Přijetí úvěru ve srovnání s prodejem cenných papírů městu podle odhadů ekonomů ušetří i desítky milionů korun. Peníze z úvěru Uherské Hradiště využije na investice a opravy.

"Je to záležitost samozřejmě toho, aby město dále mohlo realizovat své projekty. Co je důležité, kdykoliv se v průběhu splácení úvěru změní situace, my můžeme doplatit zbytek úvěru bez toho, aniž bychom za to dostali jakoukoliv sankci. To nám dává dostatečnou možnost se rozhodnout v případě, že se skokově nějak změní podmínky," uvedl Blaha.

Spustit audio

Související