The Crown. Netflix představil pátou řadu sledovaného britského seriálu Koruna

15. listopad 2022

Fanoušci populárního britského seriálu The Crown – v českém znění jako Koruna – se před nedávnem dočkali páté řady. Popisuje mimo jiné nepodařené manželství Diany a Charlese a divoká 90. léta v britské královské rodině. Seriál, který uvádí platforma Netflix, zhodnotí publicistka Jana Podskalská.

Osm týdnů po smrti královny Alžběty II. přichází streamovací platforma Netflix s novou sérií populárního seriálu The Crown. Nejen načasování, ale také skandály, kterými se pátá řada seriálu zabývá, zasáhlo spoustu britských diváků. Seriál se potýká s rozporuplnými reakcemi. Podle kritičky Jany Podskalské je však možné hledat důvody i jinde: „Kvalita scénářů tentokrát skutečně hodně kolísá. Než se seriál vlastně rozběhne, tak první tři až čtyři díly skutečně působí takovým trošičku, řekla bych, dietním dojmem. My jsme si zvykli na to, že to byl velmi dramatický seriál, který se ohlížel prakticky i za historii Velké Británie, řešil různé ostrovní konflikty a přinášel velmi silné momenty, které kolikrát člověk ani neznal tak dokonalé jako třeba britští historici... Teď se vlastně přesunul děj do 90. let, kde už je těch dramatických událostí méně. Navíc jsou to kauzy, které jdou spíše trochu po povrchu a řada lidí je již zná z médií, takže ono to vlastně není ani nijak překvapivé v řadě míst."

Poslechněte si celou recenzi páté řady seriálu Koruny filmové kritičky Jany Podskalské.

autoři: Jana Podskalská , Monika Suchanková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.