Čtenářský deník Auditoria: tipy na knihy o volbách

15. říjen 2021

V České republice proběhly další parlamentní volby. Sledování povolebního vyjednávání si můžete zpříjemnit studiem politologických knih a studií, které vám chceme představit ve stručném přehledu.

Pokud si chcete udělat obrázek o téměř všech významnějších politických hnutích a stranách na našem území v období let 1861 až 2004, sáhněte po dvousvazkové knize Politické strany. Autorský kolektiv pod vedením Jiřího Malíře ji koncipoval jako soubor studií zachycující vznik stran, jejich program a organizační výstavbu.

Politoložka Eva Lebedová se specializuje na problematiku volebních kampaní a politické komunikace. V knize Voliči, strany a negativní kampaň se autorka soustředí zejména na působení fenoménu negativní a srovnávací reklamy.

Peníze a politika: Financování politických stran a volebních kampaní v České republice - to je název další z doporučených knih. Jejím autorem je Petr Vymětal, absolvent Vysoké školy ekonomické a doktorského studia politologie, což ovlivnilo jeho zájem o prostor, kde se potkává byznys a politika. Autor podává výpověď o korupčním prostoru kolem českých politických stran. Kniha sleduje období od počátku 90. let po rok 2016, kdy došlo k novelizaci zákona, která ukončila některé možnosti netransparentního financování.

A závěrem představujeme originální portugalskou dětskou knihu Volte zvířata! Jak vysvětlit dětem princip demokratických voleb? Zkuste to pomocí této drobné obrázkové knihy. V té volí zvířata v džungli svého zástupce. Zvítězí lev, opice, lenochod nebo had?

Lebedová, Eva: Voliči, strany a negativní kampaň (Slon, Praha 2013)

Malíř, Jiří a kolektiv: Politické strany. Vývoj politických stran a hnutí v českých zemích a Československu 1861-2004 (Doplněk, Brno 2005) 2 sv.

Rodrigues, André a kolektiv: Volte zvířata! (Paseka, Praha 2020)

Vymětal, Petr: Peníze a politika (Slon, Praha 2020)

autor: Jana Žáková
Spustit audio