Čtvrteční kulturní tipy

11. září 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Mí učitelé" - koncert ke 140. výročí narození hudebního skladatele Arnolda Schoenberga se od 18 hodin koná v Luftově zahradě v Plzni. Na programu je Mozart, Beethoven a pochopitelně Schoenberg, jejich skladby zahraje Sojkovo kvarteto. Koncertu bude předcházet komentovaná prohlídka Luftovy zahrady od 17 hodin.

V plném proudu je festival „Divadlo Plzeň". Mimo jiné jste zváni na inscenaci kladenských divadelníků „Miláček" od 14 hodin v plzeňském Velkém divadle, hru „Dechovka" v podání pražského Divadla Vosto5 od 21 hodin v Kulturním domě Jas a francouzské minimalistické představení „Sergův efekt" od 21 hodin v Kulturním domě Peklo. Podrobný program hledejte na http://www.festivaldivadlo.cz.

„Krajková 1938 - Skutečný příběh velké tragédie" - to je téma přednášky historika Vladimíra Bružeňáka, která se od 17 hodin uskuteční v zimní zahradě sokolovského zámku.

„100 let terénní archeologie v Karlovarském kraji" připomene výstava, která má v 17 hodin vernisáž v Muzeu v Nejdku. Najdete ji tam do 26. října.

Výstavu studentských prací „Orbis Pictus", pořádanou v rámci oslav 100 let budovy Gymnázia Plzeň na Mikulášském náměstí, můžete ode dneška do 4. října navštívit v plzeňské Galerii Jiřího Trnky.

Na „Dostaveníčko s dechovkou" láká Kulturní a komunitní centrum Přeštice. Od 18 hodin tam vystoupí Harmonika duo - Renáta a Josef Pospíšilovi.

„Dakar ze zákulisí aneb dobrodružství s cejchem smrti" - zábavný pořad s historkami těch, kteří jsou na Dakaru jako doma, vás čeká od 18 hodin v Lidovém domě v Blovicích. Setkáte se například s pětinásobným vítězem dakarské rallye Josefem Macháčkem, na nádvoří blovického Lidového domu bude i vystaven jeho vůz.

Pořadatelé „Haydnových hudebních slavností" upozorňují na páteční zahajovací koncert 22. ročníku na zámku v Dolní Lukavici na jižním Plzeňsku začne z technických důvodů o půl hodiny dříve, než bylo původně ohlášeno - tedy už v 16:30.

Mostecké divadlo přiváží do Mariánských Lázní představení „Dokonalá svatba“. Svatební obřad a chvíle před ním jsou obvykle momentem, ve kterém se lámou životní osudy. Tak je tomu i v jedné z nejlépe napsaných komedií současnosti. Inscenace má v mariánskolázeňském Městském divadle začátek v 19:30.

Hotel Dvorana v Karlových Varech - Dvorech připravil ve svých reprezentačních prostorách divadelní večer. Od 19hodin se můžete těšit na zpracování slavného tématu Vladislava Vančury „Rozmarné léto" pro divadlo jednoho herce, který je malým překvapením.

Galerie umění Karlovy Vary zahajuje výstavu „Antonín Slavíček a Kameničky". Autor byl nejvýznamnější osobností českého impresionismu a jedním z vrcholných představitelů českého umění přelomu 19. a 20. století. Byl mistrem v zachycení světla a stínu. Svými krajinomalbami dokázal zachytit atmosféru venkova, malebnost i charakter české krajiny či monumentalitu přírody. Vernisáž výstavy začíná v 17 hodin. Expozice pak bude k vidění do 9. listopadu.

„100 let terénní archeologie v Karlovarském kraji". Tak se jmenuje výstava, která bude ode dneška ke zhlédnutí v muzeu Nejdku na Karlovarsku. Expozice mapuje archeologické aktivity a nejvýznačnější lokality a bohaté nálezy ve zdejším regionu. Je rozdělená do tří etap archeologických bádání. První přibližuje výzkumy převážně německých archeologů do roku 1945, druhá poválečné období do roku 1971 a poslední etapa je spojená s nástupem nové generace archeologů, kteří v regionu působí od roku 1972 do současnosti. I v tomto případě vernisáž má začátek v 17 hodin.

Spustit audio