Čtyři cizinky přijely do Kluk pomáhat i poznávat život na české vesnici

20. červen 2018 07:02

Angličtina, smích i řinčení lopat zní na lesním hřišti v Klukách na Písecku. Pracují tam čtyři dobrovolnice z Mexika, Brazílie a Francie. Obec se zapojila do projektu organizace INEX, která se zabývá mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním.

S nápadem přišla místní starostka Jana Hrdinová, která se také s dobrovolnicemi velmi rychle sblížila. „Děvčata jsou spokojená, my s nimi také a užijeme si spoustu legrace kromě práce,“ říká.

V Klukách stráví cizinky deset dní. „Protože rády pracují s dětmi, zaujalo je, že si mohou připravit program pro děti ve školce. Je to takové spojení manuální práce, kdy pomůžou vlastníma rukama, a zároveň ukáží trochu ze své kultury,“ dodává Eva Brychtová z organizace INEX.

Dobrovolnice z Mexika podle svých slov chtěla poznat jiné kraje, a proto si vybrala Českou republiku, ale i další země Evropy, které potom navštíví.

Stážisté z celého světa vypráví gymnazistům v Třeboni o své kultuře

Třeboňské gymnázium už čtvrtým rokem spolupracuje se zahraničními stážisty. O své zemi a kultuře tu mluvil například Malajsan Lim

Indonéský pop, čínštinu nebo brazilskou sambu uslyšíte tento týden z učeben třeboňského gymnázia místo češtiny nebo biologie. Diskutuje se tady o islámu, zahraniční politice i o populárních zpěvácích.

Další z dívek si pochvaluje návštěvu mateřské a základní školy. Líbí se jí, že pro děti, se kterými se seznámila, může i zvelebit hřiště, které pravidelně navštěvují.

Po dobrovolnici z Brazílie, která studuje ve Španělsku, bylo důležité poznat další přátele z celého světa a poznat samozřejmě i místní lidi.

Někteří obyvatelé Kluk u Písku si návštěvnice takřka osvojili. Vzali je do svých rodin a také na výlet. Cizinky se podívají nejen do okolí Kluk, ale také navštíví Český Krumlov nebo Prahu.

Související