„Čtyři měsíce jsem žil v představách.“ Alfred Strejček nenaplnil prognózy lékařů

31. leden 2020

„Měl jsem vysílat Dobré ráno Česko. Večer jsem si byl zaběhat, v noci přišly bolesti a ráno jsem nebyl schopen pohybu,“ vzpomíná Alfred Strejček. Síly teď sbírá v sanatoriu, kam se za ním pro rozhovor vydala Tereza Kostková.

„V Motole zjistili, že mám syndrom GB. Je to nemoc vzácná. Je nás v republice asi sto. Nemohl jsem dýchat, nemohl jsem mluvit. Čtyři měsíce jsem ztrácel pojem o čase a žil v představách,“ popisuje herec Alfred Strejček v pořadu Blízká setkání.

Pořád mám o co usilovat

S ALfredem Strejčkem si Tereza Kostková povídala přímo v Sanatoriu Prosečnice (Šarlota Resort & Care)

„Zpětně jsem se dozvěděl, že mým dcerám bylo řečeno, že je to pro mě fatální konec. Pak jsem se radoval, že se mi pohnul prst, že udělám krok s chodítkem. Já se za nemocného nepokládám. I když je mi 78, v duši mám stále dvacet a mám o co usilovat.“

Texty si opakuje pořád. „Já si v době svého tělesného zmrtvění říkal, že si musím zachovat hlavu. Jednou jsem dostal těžký zápal plic a byl měsíc v bezvědomí. Když jsem se probudil, sice jsem nevěděl, kde jsem, ale v hlavě mi zůstaly všechny texty. Většinu pořadů jsem se naučil zpaměti, abych mohl koukat lidem do očí.“

Projekt o Komenském ocenilo UNESCO

Za koncertní projekt Vivat Comenius získal Strejček se Štěpánem Rakem ocenění UNESCO. Představili ho ve 34 zemích světa při více než 700 vystoupeních v osmi jazycích. „Nejhorší bylo, když si v tom jazyce se mnou chtěli i popovídat, a já už nic dalšího neuměl,“ směje se.

Jaké představy prožíval v nemocnici? Jaké má profesní přání?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.