Čtyři ukrajinští senioři pobývají v Domově sociální péče v Tmavém Dole. Jejich domov už neexistuje

31. srpen 2022 08:14

Domov sociální péče v Tmavém dole na Trutnovsku ubytoval od začátku války na Ukrajině několik desítek uprchlíků. Nejvíc jich během půl roku v zařízení pobývalo 37. Postupně ale nacházeli zaměstnání a nové domovy nebo se podle možností vraceli do své země. Aktuálně v domově zůstávají už jen čtyři senioři. I ti by se chtěli vrátit, bohužel už ale nemají kam.

Čtěte také

Přišli jsme na návštěvu do jednoho z pokojů v Domově sociální péče v Tmavém Dole. Je tady slyšet ukrajinština, ale současně také čeština. A to je veliký rozdíl, který jsem zaznamenala oproti své minulé návštěvě.

Rozumí mi ukrajinští senioři? „Trošku. Už maličko rozumíme česky. Koukáme na televizi, nějaká slovíčka už známe, ale mluvit česky se nám ještě moc nedaří,“ říká paní Ludmila.

A paní Oxana, také z Ukrajiny, doplňuje. „Jsem zaměstnanec, pracuji tady v kuchyni už od dubna. Snažím se učit češtinu. Ale víc rozumím, než že bych sama mohla mluvit.

Čtěte také

Paní Ludmila je tu na pokoji také se svojí sestrou a maminkou, které je už 90 let. Z jaké oblasti k nám přijely? „Z Charkova. Tam je to hodně špatné. Chtěly bychom se moc vrátit, stýská se nám po domově, ale s návratem je to těžké, protože v oblasti je to stále hodně nebezpečné.

Seniorů z Ukrajiny přijelo do Domova sociální péče v Tmavém Dole na začátku válečného konfliktu mnohem víc, teď tu zůstávají už jen čtyři.

Přicházím k Šárce Zárubové, zástupkyni ředitele zdejšího domova. Jak to tady nyní vypadá? „K dnešnímu dni tu máme čtyři seniory z Ukrajiny. Právě dnes ráno kolegové odváželi do Prahy na Florenc dvě ukrajinské seniorky, které se vrací domů, protože se musejí starat ještě o svoji maminku u Oděsy.

Čtěte také

Celkem sem do domova přišlo přes 30 ukrajinských lidí. Máte alespoň trochu přehled o tom, co se s nimi dělo dál, když odtud odešli? „Převážně starší Ukrajinci se vraceli zpátky domů. Ale ti mladší zůstávali buď tady v okolí nebo šli do Prahy. Protože tam mají větší možnost zaměstnání.

Předpokládáte, že tito čtyři senioři se také vrátí domů? „Návrat zrovna těchto našich čtyř Ukrajinců bude asi komplikovanější. Oni se nemají kam vrátit, protože jejich domovy už neexistují a v tamní oblasti je situace stále špatná.

Senioři z Ukrajiny mohou v Domově sociální péče v Tmavém Dole na Trutnovsku zatím zůstat dál. Jejich přítomnost nijak nenarušuje běžnou kapacitu zařízení ani jeho provoz.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související