Čtyřicet tisíc střepů ze starých gramodesek tvoří unikátní obraz. Vystavují ho v Přerově

3. prosinec 2018

Velký mozaikový obraz ze střípků starých gramodesek dnes poprvé vystavují v Přerově, a to při příležitosti Mezinárodního dne zdravotně postižených. Vyrobili jej zaměstnanci olomoucké environmentálně sociální dílny. Práce jim trvala bezmála pět měsíců. Tvrdí, že jde o dosud největší mozaikový gramoobraz na světě.

Andrea Venenyová kovovými kleštěmi odlupuje z šelakové desky malé barevné kousky. Skládá je do obrazce, který má načrtnutý na podložce. Stejně tak pracovala pět měsíců na obrazu běžících koní.  Složila jej ze 40 tisíc kousků. „Já ten obraz mám velmi ráda. Je takový pozitivní a nabíjí mě. Dva díly jsou zhruba stejně velké a největší prostřední jsem skládala zhruba dva měsíce,“ sděluje spoluautorka skládaného obrazu. 

Obraz má rozměry 150 na 80 centimetrů. Jeho návrh vytvořil Jan Čížek. „V Guinessově knize rekordů není, ale jak jsem hledal na internetu, tak si troufám říct, že je největší na světě,“ popisuje Čížek.

Ve své dílně už čtyři roky vyrábí ze starých gramofonových desek netradiční hodiny, a dokonce i svatební oznámení. Zaměstnává přitom lidi, kteří kvůli zdravotnímu postižení nemůžou najít práci. „Náš slogan je, že dáváme šanci věcem i lidem. Začali jsme gramodeskami a nyní přidáváme třeba kinofilm či sklo a další různé materiály. Vždycky se u toho snažíme zapojit ruce těch, kteří jsou znevýhodněni na trhu práce kvůli hendikepům, nebo maminky, důchodce, děti z dětských domovů,“ doplňuje.

„Všechno, co tady dělám, má pro mě velký smysl, protože mě to vrátilo zpátky do života. Měla jsem velký problém sehnat práci. Byla jsem přes pět let na úřadu práce, zůstala jsem sama se dvěma dětmi. Pak jsem zjistila, že mi to nějak jde a že se dokážu skládat úžasné věci,“ uzavírá Andrea Venenyová.

autor: kra
Spustit audio