Cukr není jed, ale jeho nadměrné množství škodí. Zvykněte si na přírodní sladidla, radí diabetoložka

30. prosinec 2021

Diabetes je onemocnění, při němž má pacient stále zvýšenou hladinu glukózy. „Překonali jsme hranici milionu lidí s diabetem, většinou druhého typu. Odhaduje se, že desítky procent lidí diabetes mají a neví o tom,“ upozorňuje internistka a diabetoložka Hana Krejčí. Jak se dá cukrovce předcházet a jak je to s jejím vyléčením?

Dá se cukrovka správnou stravou zlepšit natolik, že není nutné úžívat léky?

Ano, ve významném procentu se to daří. Zdravá životospráva s cukrovkou souvisí. Pokud se podaří zhubnout kritická kila, díky nimž se cukrovka vyvinula, onemocnění může ustoupit. Málo se o tom ví, ale metody bariatrické chirurgie ukázaly, že až u 90 procent léčených cukrovka ustoupila. Úprava životosprávy má stejný efekt: remise cukrovky druhého typu je možná.

Jaká je častá chyba příjmu cukru?

Volíme méně vhodné zdroje cukry: sacharidy s vysokým glykemickým indexem, které se rychle vstřebávají a rychle zvyšují hladinu cukru. Nevhodné jsou také potraviny doslazované, z ostatních sacharidů je pak nevhodná bílá mouka, bílá rýže a podobně.

Je cukr pro tělo jed?

Ne, cukr není jed. Glukóza nám koluje v krvi a je důležitou živinou. Sousloví se používá v souvislosti s tím, že to v běžné stravě s cukry přeháníme. Jako jed působí jeho nadměrné množství. Pro diabetiky existují alternativní sladidla. Kolem těch chemických visí řada otazníků, řada z nich má nepříznivý vliv na střevní mikroflóru. Ale přírodní sladidla najdeme v ovoci, existuje čekankový sirup, stévie... Důležitá je také vláknina, která zpomaluje vstřebávání sacharidů a cholesterolu a je potravou pro střevní bakterie.

Pod odbornou garancí think tanku Globopol vznikl edukační web Cukr pod kontrolou, který vysvětluje účinnou prevenci a dietoterapii obezity a cukrovky. Doporučení na webu připravila MUDr. Hana Krejčí, přední česká interní lékařka, diabetoložka a lektorka.

Vědět, co jíst, je důležité. Proto vznikly webové stránky jídelníplán.cz?

Ano, ty jsou k dispozici pacientům a jejich ošetřujícím lékařům. Je to komplexní program na léčbu cukrovky včetně navození remise, jsou tam k dispozici edukační materiály. Vše, co člověk potřebuje vědět, než se do takového osobního projektu pustí: o cukrovce, úpravě stravy, ale i praktické pomůcky, vzorové jídelníčky... Každý si tam najde to své.

V čem je cukrovka záludná a jaké jsou její příznaky? Jak často bychom měli jíst a co obsahuje vyvážená strava? Poslechněte si celý rozhovor.

Cukr pod kontrolou: Desatero nízkosacharidové diety
autoři: Vladimír Kroc ,

Související