Cukrovary na Hané postupně finišují s výrobou. V průběhu zhruba čtyřměsíční kampaně se potýkaly s nižší cukernatostí sklizené řepy

25. leden 2024

Tento týden výrobu cukru ukončí například v Litovli. Cukrovarníci kampaň kvůli nižší cukernatosti hodnotí spíše jako slabší.

Řepná kampaň v Litovli začala v polovině září. Od té doby litovelský cukrovar vyrobil asi padesát tisíc tun cukru, tedy zhruba stejně jako v minulých letech. Kvůli nižší cukernatosti ale bylo zapotřebí zpracovat více řepy, než obvykle. „Cukernatost se v letošním roce pohybuje kolem šestnácti procent, takže je to proti minulým letům pokles minimálně o půl procenta,” doplňuje ředitel litovelského cukrovaru Václav Řehák. 

Nižší cukernatost hlásí i zbylé cukrovary v Olomouckém kraji – ve Vrbátkách a taky v Prosenicích. Konkrétně tam proto vyrobili cukru méně, než původně plánovali. Říká za prosenický cukrovar Jiří Vajdík: „Cukernatost byla spíše nižší, pohybovala se kolem šestnácti procent, a z tohoto důvodu jsme vyrobili přibližně o deset procent méně cukru, než jsme očekávali.”  

Někteří cukrovarníci sice hlásí pokles vyrobeného cukru, na trhu je ho ale vlivem dovozů z Ukrajiny podle nich přesto nadbytek. A to tlačí jeho výkupní cenu směrem dolů.

Spustit audio