Cukrovary na Hané postupně finišují s výrobou. V průběhu zhruba čtyřměsíční kampaně se potýkaly s nižší cukernatostí sklizené řepy
Tento týden výrobu cukru ukončí například v Litovli. Cukrovarníci kampaň kvůli nižší cukernatosti hodnotí spíše jako slabší.
Řepná kampaň v Litovli začala v polovině září. Od té doby litovelský cukrovar vyrobil asi padesát tisíc tun cukru, tedy zhruba stejně jako v minulých letech. Kvůli nižší cukernatosti ale bylo zapotřebí zpracovat více řepy, než obvykle. „Cukernatost se v letošním roce pohybuje kolem šestnácti procent, takže je to proti minulým letům pokles minimálně o půl procenta,” doplňuje ředitel litovelského cukrovaru Václav Řehák.
Nižší cukernatost hlásí i zbylé cukrovary v Olomouckém kraji – ve Vrbátkách a taky v Prosenicích. Konkrétně tam proto vyrobili cukru méně, než původně plánovali. Říká za prosenický cukrovar Jiří Vajdík: „Cukernatost byla spíše nižší, pohybovala se kolem šestnácti procent, a z tohoto důvodu jsme vyrobili přibližně o deset procent méně cukru, než jsme očekávali.”
Někteří cukrovarníci sice hlásí pokles vyrobeného cukru, na trhu je ho ale vlivem dovozů z Ukrajiny podle nich přesto nadbytek. A to tlačí jeho výkupní cenu směrem dolů.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Deset let trvalo, než jsem se s tím vyrovnala.‘ Karlu Charvátovou ve vězení znásilnil příslušník SNB
-
Spát na vesmírné stanici není jako na Zemi. Mikrogravitace vše mění, popisuje astronaut Vittori
-
Ve finální nominaci na mistrovství světa chybí Vrána, Nosek nebo Ticháček. Tým posílí Kämpf z Toronta
-
Ukrajinci prožívají třetí pravoslavné Velikonoce ve válečných podmínkách. Modlí se, aby válka skončila