Dá se vyhnout chybám v uvažování? Těžko. První dojem a zkreslení jsou naši besties

3. duben 2024

Ivana a Zuzana tentokrát ve studiu přivítaly jen samy sebe, navíc skrze kontribuční budku. Ve dvojici pak probíraly kognitivní zkreslení, což je zdánlivě vědecký termín, který se ale týká každého - jedná se o chyby v myšlení a rozhodování.

Zuzana se na pořad tentokrát připravila více než obvykle stáhla si tabulku s typy kognitivních zkreslení a jala se z ní Ivaně číst. Tematizovaly tedy například efekt přeživšího, kdy nějaký fenomén hodnotíme jen podle úzké skupiny, nikoliv podle většiny - např. o podnikatelích si myslíme spíš, že jsou bohatí, ale nevnímáme osudy těch zkrachovalých nebo průměrných.

Ivanu obzvlášť zaujalo konfirmační zkreslení - a to je chyba v myšlení, kdy nejsme otevření novým názorům a vjemům, ale hledáme jen takové informace, které potvrzují naše původní přesvědčení.

Ivana se pak rozhodla ventilovat své erotické představy o medvědech a se Zuzanou probírala, jestli by byl partner z jiného živočišného druhu pro ni vhodnější než ten lidský.

Nebyly by to Buchty, kdyby se nezaobíraly úplně jinými tématy chundelatou bambulí, ježčím mládětem, Ivanem Jonákem nebo hot medvědy.

Dvojice ještě probrala, jestli je fajn vyrobit si přátele z brambor a Zuzana se svěřila, jak byla frustrovaná z poruchy kotle a pak už se mohlo jít pomalu domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že vaše mysl není tak objektivní supermocnost, jak jste si možná mysleli.

Spustit audio