Další dva týdny nouzového stavu jsou kompromis. Vláda se teď musí snažit, zní od hejtmanů

15. únor 2021

Hejtmani se s vládou dohodli, že nouzový stav potrvá ještě dva týdny. Některá opatření se změní: úřady budou fungovat normálně, otevřou výdejová okénka knihoven a ubytovací služby se otevřou lidem cestujícím třeba za doktorem. „Chtěli jsme vyjednat podmínky, za jakých otevřou maloobchody, služby, amatérská sportoviště a kulturní instituce. Prioritou je také návrat dětí do škol. Vláda má dva týdny a musí se snažit,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD.

Pomůže pandemický zákon?

V boji proti epidemii koronaviru by nově mohl pomoct takzvaný pandemický zákon. Jeho návrh, který předloží ministr zdravotnictví Jan Blatný za hnutí ANO, projedná vláda. Měl by umožnit vyhlášení pandemické pohotovosti. V takovém případě by bylo možné, aby v určité míře mohla platit dosavadní opatření i bez nouzového stavu.

V Česku ode dneška platí nový nouzový stav, a to čtrnáct dní. Poslanci tak musí zrychleně schválit pandemický zákon za tuto dobu, aby mohla pandemická pohotovost začít platit hned po konci nouzového stavu na začátku března.

Opozice kritizuje zpoždění

Kvůli boji proti koronaviru vládu kritizuje opozice. Piráti v lednu předložili vládě svůj konkrétní návrh pandemického zákona. Podle šéfa poslaneckého klubu Jakuba Michálka by zákon sice neumožnil uzavírat obchody a provozovny, ale šlo by nařídit přísná mimořádná opatření.

Podle šéfky TOP09 Markéty Pekarové Adamové měla vláda přijít s pandemickým zákonem už před několika měsíci. Podobný názor má i hnutí SPD. A šéf ODS Petr Fiala na Twitteru napsal, že díky tomu, že Sněmovna ve čtvrtek neprodloužila nouzový stav, nastala příležitost pro silný plán.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související