Další trik nepoctivých taxikářů. Ztratí evidenční knihu, a vyhnou se tak kontrolám

12. únor 2014
Zprávy

Někteří pražští taxikáři se už několik let vyhýbají povinné kontrole taxametru. Dělají to proto, aby technici neodhalili jejich zařízení na okrádání zákazníků. Před každou kontrolou řidič pouze tvrdí, že ztratil knížku taxametru, a na prohlídku vozu nemusí. Může to tak dělat téměř donekonečna. Úřady totiž neevidují počet duplikátů.

Triků, jak okrást zákazníka v taxíku, je mnoho. Ten neznámější spočívá v tom, že si nepoctivý taxikář namontuje do svého vozu speciální zařízení, takzvané turbo.

To dokáže zrychlit otáčky taxametru, a tím pádem zákazník zaplatí za cestu i mnohonásobně vyšší částku.

Zařízení by měli odhalit technici z metrologického institutu při pravidelných kontrolách. Jenomže na ně nepoctiví taxikáři nedorazí. Radiožurnál mluvil s několika taxikáři, kteří podvod popsali.

„Uděláte to, že ztratíte knížku a koupíte si novou za pár korun. Policie nic nezjistí, protože se nikde neeviduje, kolikátý je to duplikát. Což je vlastně ta díra v zákoně,“ potvrdil jeden z nich.

Co na to úřady, které mají kontrolu taxislužeb na starosti? Mluvčí pražského magistrátu Jakub Stadler byl ochoten odpovědět jen přes e-mail.

„Magistrát je oprávněn pouze kontrolovat, zda jsou dodržována pravidla stanovená Českým metrologickým institutem, proto se omlouváme, ale obraťte se prosím s touto otázkou na metrologický institut,“ napsal mluvčí.

Čtěte také

Šéf pražského metrologického institutu Vladimir Peršl odpovídá podobně - pouze písemně a otázky vrací zpět na magistrát.

„Nepřísluší se nám k problematice evidenční knihy taxametru vyjadřovat, neboť tato kniha není dokumentem, který by spadal do ‘jurisdikce‘ ČMI,“ uvedl.

Úřady nejsou schopné říct, kdo má ztráty evidovat

Jenže magistrát si trvá na svém, problém se ztracenými knížkami prý není v kompetenci jeho úředníků.

Kolik taxikářů takzvané turbo používá, není jasné. Zatímco městská policie odhaduje, že je to jen zanedbatelné množství, sami taxikáři mluví o svých kolezích úplně jinak. „Minimálně půlka určitě,“ tvrdí jeden z oslovených.

Řešení je přitom jednoduché - začít evidovat, kolik knih se jednotlivým taxikářům ročně ztratí a proč. Podvodníkům zatím nahrává to, že se sami úředníci nejsou schopni domluvit, kdo by to měl dělat.

autoři: psp , mch
Spustit audio