Daň na tichá vína i výnosy z hazardu. Vláda bude jednat o konsolidačním balíčku, opozice má výhrady a avizuje dlouhé jednání

10. červenec 2023

Sněmovnu čeká zřejmě velmi dlouhý týden. Koalice chce začít projednávat konsolidační balíček, který má zabránit dalšímu zadlužování státu. Opozice však avizuje obstrukce, s předlohou má totiž zásadní problém. Vláda podle ní jen připraví lidi o peníze. Vláda sice konsolidační balíček schválila beze změn, drobné úpravy ve Sněmovně ale nevylučuje.

Čtěte také

„Prosím všechny, aby nečekali žádné velké změny. Toto není prostor pro zájmové, profesní, nátlakové a jiné skupiny, aby zvýšily tlak na vládu, aby to či ono udělala. Ne,“ zdůraznil premiér Petr Fiala (ODS). Jeho kabinet konsolidační balíček považuje za naprosto zásadní a je odhodlaný jej ve Sněmovně prosadit.

„Jsme připraveni v rámci druhého čtení upravit některé věci, o kterých budeme přesvědčeni, že nejsou správně, a u kterých bude shoda všech pěti koaličních stran,“ dodal premiér.

Tolerance hazardu

Debata se zřejmě povede ještě o rozdělení peněz z hazardu. Výnosy mají částečně i nadále získávat obce. To zvýhodňuje ty, které na svém území povolují mnoho herních automatů. Problém s tím mají například lidovečtí poslanci. Motivuje to podle nich k provozování hazardu. KDU-ČSL proto zřejmě předloží pozměňovací návrh.

Čtěte také

„Mnoho zastupitelstev měst a obcí hazard na svém území toleruje, protože z toho má nějaký výnos,“ doplnil předseda lidovců Marian Jurečka.

Podle premiéra Fialy je nutné balíček vnímat jako celek. „Je to čistě záležitost věcná, technická. Musíme tyto dvě věci spojit, jinak bychom nemohli dosáhnout vyššího výběru z hazardu a zvýšení sazeb tak, jak jsme to v ozdravném balíčku schválili,“ upozornil předseda vlády.

‚Budeme mluvit dlouho‘

Piráti pak otevřou otázku menstruačních potřeb. Ty jsou zatím ve zvýšené sazbě. Konsolidační balíček zavádí dvě sazby DPH namísto stávajících tří. Do snížené dvanáctiprocentní mají spadat například potraviny, do zvýšené jedenadvacetiprocentní pak nápoje.

Čtěte také

Dokument rovněž upravuje některé spotřební daně. Ta na tiché víno má ale zůstat na nule, což se nelíbí například ministryni pro vědu Heleně Langšádlové (TOP 09). „Předpokládám, že o tom budeme dále jednat, ale nikoliv v rámci konsolidačního balíčku,“ uvedla ministryně.

Proti zavedení spotřební daně na tiché víno jsou zejména lidovci. Ohrozilo by to podle nich konkurenceschopnost českých vinařů.

Opozice konsolidační balíček ostře kritizuje a avizuje dlouhé jednání. „Tato vláda zvedne daně - bezesporu to prosadí -, sníží důchody a tím skončí. Osobně si myslím, že to bude složité jednání. Hnutí ANO bude mluvit a bude mluvit dlouho, prohlásila šéfka klubu ANO Alena Schillerová.

Zásadní výhrady má také druhé opoziční hnutí SPD. Obě opoziční uskupení budou zřejmě předkládat vlastní pozměňovací návrhy. Jednání sněmovny začne v úterý v 10:00, mimořádně již dopoledne.

autoři: Vojtěch Tomášek , ula
Spustit audio

Související