Daniel Kroupa: Malování čerta na zeď

10. září 2023

Horká předvolební kampaň na Slovensku se rozběhla na plné obrátky. K urnám totiž slovenští voliči přistoupí již 30. září a to, jak rozhodnou, ovlivní středoevropskou politiku. I proto by nás měly tyto volby zajímat.

Průzkumy veřejného mínění a sázky favorizují tři politické strany: SMER-SD Roberta Fica, Progresívne Slovensko Michala Šimečky a HLAS–sociálna demokracia Petra Pellegriniho. Reálnou naději vstoupit do parlamentu podle průzkumů má ještě hnutí Republika Milana Uhríka, přezdívané „lepší fašisté“.

Čtěte také

Ostatní politické strany balancují na hraně volebního kvora a je nejisté, která z nich uspěje. Právě ony však mohou mít v případě úspěchu roli pověstného jazýčku na vahách, jež rozhodne o vládní koalici. Proto je tak nepředvídatelné, kterým směrem se Slovensko po volbách vydá: k Východu, nebo k Západu.

Strana Roberta Fica, kterému dávají odhady největší šance sestavit vládu sice ve volebním programu uvádí, že hodlá dělat politiku všech světových stran, ale vzápětí dodává, že „SMER–SD naďalej odmieta vojenskú pomoc Ukrajine, pretože táto vedie len k predlžovaniu vojnového konfliktu“ a dále, že „bude hodnotiť návrhy na uvalenie sankcií“.

Z toho je jasné, že je to směr Východ, protože o nic víc ruský prezident ani nežádá. Místopředseda této strany Ľuboš Blaha na mítinku k výročí SNP potvrdil tuto orientaci slovy, že svoboda a mír na Slovensko přicházely z východu, a poděkoval komunistům. Zkrátka, jestliže se tato strana dostane k moci, máme se na co těšit.

Předvídatelné výsledky

Čtěte také

Největší potížista v Evropské unii Viktor Orbán pak získá nového spojence, s nímž bude moci blokovat nezbytná opatření na podporu Ukrajiny, a přiberou-li v ostatních věcech do spolku polského předsedu strany Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczynského, výrazně zvýší vyděračský potenciál vůči ostatním členským státům. A to ani nechci domýšlet, jak bude při tomto scénáři vypadat Střední Evropa, pokud za dva roky v České republice ve volbách vyhraje – no, víte kdo.

Pozoruhodné je, jak podobnou mentalitu tito pánové mají a jak jsou podobné jejich politické cíle. Orbán se otevřeně přihlásil k Putinově koncepci „řízené demokracie“ a ta se příliš neliší od představy, že stát se má řídit jako firma.

Daniel Kroupa

V Maďarsku a v Polsku už tento projekt částečně realizovali, na Slovensku se od něj po vraždě novináře Kuciaka na jedno volební období odklonili; v České republice se opět začíná pomalu ohlašovat.

Je prostý: postátnit veřejnoprávní média, ovládnout soudy, státní zastupitelství i policii. To ostatní už půjde samo. Volby zůstanou, ale výsledky budou krásně předvídatelné.

Zatím, Bohu díky, nejsou ani na Slovensku. Má tedy smysl malovat čerta na zeď? Myslím, že ano. Pokud ho totiž naši politici neuvidí na vlastní oči, sotva se pohnou, aby ho vyhnali.

Autor je filozof a pedagog

autor: Daniel Kroupa
Spustit audio