Daniel Kroupa: Máme se bát Ruska?

30. duben 2021

Jako projev rusofobie označili představitelé Ruské federace akt vypovězení z České republiky jejich osmnácti zpravodajců pod diplomatickým krytím. Stalo se tak v reakci na zjištění, že na našem území prováděli agenti tajné služby GRU nelegální činnost a jsou důvodně podezřelí, že se podíleli na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

Shodou okolností se jednalo o tytéž lidi, kteří byli identifikováni jako ti, kdo se pokusili otrávit ve Velké Británii bývalého agenta Sergeje Skripala a o podobné věci se rovněž pokoušeli v Bulharsku. Jejich účast na vyhození do povětří tamních muničních skladů je předmětem vyšetřování.

Čtěte také

Rusofobie je iracionální a ničím nepodložený strach z Ruska a tento výraz často užívá propaganda vůči zahraničním odpůrcům režimu Vladimira Putina. Slýcháme ho také často z úst jeho příznivců, kteří žijí mezi námi a prosazují u nás obchodní či jiné ruské zájmy.

Naivnímu posluchači by se mohlo zdát, že si pan Putin přeje, abychom se tohoto nerozumného strachu zbavili.

Z omylu jej však Putin vyvedl svým projevem ve středu 21. dubna 2021, v němž kritizoval Západ za „nezákonné sankce“ a vinil ho z přípravy státních převratů v ruském okolí. Řekl sice, že Rusko hájí své zájmy ve světě v souladu s mezinárodním právem, ale zároveň hovořil o „nepřekročitelných mezích“ vyznačených „červenou čárou“ a o tom, že určovat, kudy tato čára vede, bude v každém jednotlivém případě Rusko.

Toto rozporuplné vyjádření budí nejen iracionální strach, ale i racionální hrůzu.

Seznam „nepřátelských států“

Mezinárodní právo je soubor pravidel podložených mezistátními smlouvami, jejichž cílem je zabránit válkám a řešit spory mezi státy nenásilnými prostředky. Uzavřením těchto smluv se tedy státy zavázaly, že si nebudou počínat svévolně a budou se podřizovat těmto společným pravidlům. Jimi jsou předem stanoveny meze, v nichž se každý může bezpečně pohybovat, aniž by se musel obávat agresivní reakce souseda. Život podle společných pravidel je totiž základem civilizovaného chování.

Čtěte také

Svým výrokem o tom, že si Rusko bude samo určovat, kde leží ona „červená čára“ a kdo ji překročil, deklaroval pan Putin, že hrát podle pravidel bude jenom tehdy, když se mu to bude právě hodit. Hrozné je slyšet to z úst představitele velmoci disponující bojovými systémy nové generace a jadernými zbraněmi. Nyní už se na světě nemůže v bezpečí cítit nikdo.

Dne 27. dubna 2021 zveřejnila Ruská federace seznam „nepřátelských států“, na nějž vedle USA, Litvy, Lotyšska, Estonska, Gruzie, Ukrajiny, Polska, Austrálie a Velké Británie zařadila také Českou republiku.

Daniel Kroupa

Dala nám tím najevo, že podbízení se Rusku ze strany posledních dvou prezidentů ani dlouhodobá vstřícnost české vlády nemá pro ni žádný význam a že nás před ní neochrání shrbený hřbet. Vždyť k překročení červené čáry stačil pouhý požadavek rovnoprávného diplomatického zastoupení. To, že tam ležela, rozhodl dodatečně prezident Putin.

Iracionálnímu strachu z Ruska bychom opravdu podléhat neměli. Racionální ale je mít se před ním pořádně na pozoru, posilovat bezpečnostní opatření proti jeho vlivovým agenturám uvnitř našeho státu a upevňovat svazky s našimi spojenci.

Autor je filozof a pedagog

autor: Daniel Kroupa
Spustit audio