Daniel Kroupa: Propaganda terorem

5. listopad 2023

Strašné fotografické a filmové záběry zobrazující, jak 7. října útočníci palestinského hnutí Hamás vraždí izraelské civilisty, děti, ženy i staré lidi, pobouřily a rozhořčily převážnou část světové veřejnosti. Ti, kteří ještě pochybovali o tom, zda máme toto hnutí považovat za teroristické, o své pochybnosti přišli. (Výjimkou je snad jen vedení BBC.) 

Otázkou, kterou si v této souvislosti mnozí kladli, je, proč se něčeho takového dopustila organizace, která se mezi palestinskou populací těší největší podpoře a aspirovala na roli hlavního reprezentanta palestinského lidu.

Čtěte také

Vždyť obraz, který budovali palestinští politici, diplomaté a jejich podporovatelé z řad západní levice, vykresloval Izrael jako okupační mocnost, která utiskuje a terorizuje menšinové palestinské obyvatelstvo, jehož utrpení volá o podporu všech obhájců lidských práv – tento obraz nelidské řádění teroristů z Hamásu těžce poškodilo. Teroristou měl být Izrael a Palestinci obětí. Po 7. říjnu je to naopak.

V uplynulém desetiletí se v důsledku Arabského jara, následujících konfliktů na Středním východě, vzestupu a pádu Islámského státu palestinské téma poněkud vytratilo z jednání politických špiček na mezinárodní úrovni.

Čtěte také

Řada arabských států dokonce jednala o normalizaci vztahů s Izraelem, jakoby byl palestinský problém jen okrajovou záležitostí. Bylo zřejmé, že dříve či později musí palestinská reprezentace učinit něco, čím svou věc opět dostane do popředí zájmu vrcholových politiků i světového veřejného mínění.

Lepší prostředek, jak vzbudit pozornost médií než spektakulární vraždění bezbranných civilistů natočené samotnými teroristy, nenalezli. Vždyť se velmi osvědčil v propagandě Islámského státu. Západní veřejnost sice bude pohoršena, ale její emoce lze využít k vyvolání dojmu, jak naléhavou nutností je vyřešit palestinský problém.

Čtěte také

Arabská ulice, dlouhodobě podněcovaná k nenávisti k Izraeli, zajásá a svým představitelům zmaří záměry normalizovat s ním vztahy. Izrael, aby ochránil své obyvatelstvo před dalšími útoky, bude muset uskutečnit velkou vojenskou operaci v Gaze a při té budou umírat palestinští civilisté.

A Hamás bude podle svých propagandistických potřeb předkládat světu počty obětí, u nichž znemožní nezávislé ověřování. O trpícím palestinském lidu bude světová veřejnost poslouchat tak dlouho, dokud nezapomene na oběti izraelské.

Pochopí i evropští politici

Tento scénář využití spektakulárních teroristických činů k propagandě se již v minulosti v menší míře mnohokrát s úspěchem opakoval. Falešný obraz reality v Izraeli, ignorující roli nenávistného islamismu, který vítězí nad Islámem, se díky němu už dávno podařilo učinit součástí levicové ideologie boje proti kolonialismu a jejím následkům. Její protagonisté nezklamali ani tentokrát.

Daniel Kroupa

Velké demonstrace na podporu trpícího palestinského lidu proběhly i v řadě Západních měst. Tipuji, že nemají takový ohlas, jaký by si jejich organizátoři přáli, protože většina lidí na Západě po vlastních zkušenostech s islamismem začíná mít této propagandy terorem plné zuby. Časem to pochopí i evropští politici.

Autor je filozof a pedagog

autor: Daniel Kroupa
Spustit audio