Dárců krve stále není dost. Některé středočeské transfúzní stanice jim proto dnes, kdy je Světový den krve, speciálně děkují

14. červen 2023 10:00

Dnes je světový den dárců krve. Některé středočeské transfúzní stanice proto připravily pro dárce speciální program a poděkování. Více informací teď přináší reportérka Věra Hájková.

Například příbramská nemocnice všem dárcům symbolicky poděkuje festivalem. V letním kině Na Díky! Festu zazní od 16 hodin třeba písničkář Pokáč a také místní kapely, které nemocnici pomáhali při podzimní kampani na podporu dárcovství.

Nemocnice v Benešově má pro dárce připravené občerstvení, a také dnes zveřejní svůj videoklip o dárcovství. Ten ukazuje, že vaše krev může být rozhodující v boji o život někoho jiného. No a také přibližuje, jak odběry probíhajím a jak to vlastně na transfúzní stanici vypadá.

Jaké jsou zásoby krve v nemocnicích

„Tak když už jsem mluvila třeba o nemocnici v Benešově, tak tam se dlouhodobě potýkají s tím, že by potřebovali dárců více. Neví, čím to je, ale od covidu přichází darovat méně lidí. Teď aktuálně chybí skupina nula a navíc se blíží léto, kdy chodí ještě méně lidí darovat a stanice by si potřebovala udělat zásoby na prázdniny. A to i proto, že bývá více úrazů a kvůli tomu roste spotřeba krve. A transfúzní stanice v nemocnici v Mladé Boleslavi by potřebovala dokonce dárce všech krevních skupin," zjistila reportérka.

Některé nemocnice ve středních Čechách mají ale i dobré zprávy, hlásí se jim noví dárci. A jak se takovým prvodárcem stát, co vše to obnáší? Poslechněte si v záznamu rozhovoru.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio