Dárky vám letos přinese Jarmil. Pusťte si místo koled masitý přehled filmových bizarností

19. prosinec 2021

Ubohé Popelce už letos nepomůžou ani vlídná slova Igora Chauna, ani sluníčko, natož norský facelift. Co nám z těch vánočních tradic ještě zbylo? Samozřejmě sváteční speciál Čelistí. Ostřílení rozvraceči hodnot Aleš a Vítek pozvali do studia maminku Tondu Tesaře a k rodinné sešlosti se přidali taky titán Karel Veselý, globusem točící Tereza Kunderová a její kuna. Jaké filmy, od geniálních po rakovinotvorné, doporučují ke zprasení vkusu, charakteru i příjemné vánoční atmosféry?

„Mě takzvaně ‚udělaly‘ filmy, které běžely v devadesátkách v sobotu večer na Nově. Vzpomněl jsem si na sérii s černou Emanuelle, ten první snímek se tak přímo jmenuje,“ poodkrývá tajemství své poznamenané dušičky Tonda.

„Tehdy dávali ale její nejslavnější kousek, Emanuelle v Americe, kde je mimo jiné scéna, jak sleduje snuff film, a taky tam je hezká scéna s koníkem … Dneska naprosto nepřijatelná věc, ale v devadesátkách v sobotu večer na Nově bez problému,“ vrací se nostalgicky v čase a Vítek lakonicky poznamenává, že ho za to zavřou.

Z filmu Černá Emanuelle (Emanuelle Nera)

„Po tomhle entrée asi vynechám svůj krásnej iniciační zážitek Tři Švédky a osel. Jsem ale velkej fanoušek Vojížděčů vodpadků, který jsem viděl díky vám, a od tý doby se musím tý zálibě věnovat,“ přichází s další peckou Kárl a jedním očkem pokukuje, jestli není ve studiu koš.

Kromě výběru z hroznů a meloutů ale Čelisti nezapomínají ani na ty po všech stránkách méně povedené filmové počiny. Kdo je podle nich největším kinematografickým chudákem a Jarmilem? „Dlouho jsem přemýšlel a pak jsem v televizi viděl, že budou reprízovat loňský snímek Havel od Slávka Horáka. A uvědomil jsem si, že Havel je tam v podání Viktora Dvořáka totální Jarmil a chudák. Tohleto si nezasloužil. Takže jestli chcete vidět Jarmila, podívejte se na Havla,“ doporučuje Tonda.

„Budu držet lehce státnickou linii, vzpomněl jsem si totiž na jeden velmi chudákovský počin poslední pětiletky – Masaryk,“ doplňuje ještě partu filmových prezidentských karikatur telefonický host Tomáš Stejskal. „Už od první scény, kdy Karel Roden kráčí do cizího domu a začne tam hrát na piano českou hymnu, víte, že tenhle hrdina umí jenom trpět – i tehdy, když se má radovat. A my trpíme spolu s ním.“

Tak smutné Vánoce a neveselý nový rok!

Jak využít tankový projektil, když zrovna nejste ve válce? Co se Vítek dozvěděl z domácí nahrávky kamarádových rodičů? Bojí se občané Znojma kvůli Kárlovi chodit ven s odpadky? Zavřou Tondu za jeho sbírku nováckých VHSek se zvířátky a ovocem? Přál by si Aleš pod stromeček hrobku na ostrově Kakan? Poznamenaly Terezu víc maratony sledování trilogie Slunce, seno nebo přátelství s Čelistmi? Co pěkného ve studiu zazpívala kuna? A má filmově kritický magazín i jiné než imaginární fanoušky? Dozvíte se ve svátečním speciálu!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Karel Veselý , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.