Dary ze statku přinášejí dvě Jihočešky lidem na jarmarcích a dalších tematických akcích

1. prosinec 2021

Co si představíte, když se řekne „Dary ze statku“? Vajíčka? Mléko? Vepřovou kýtu? Anebo třeba bohatého ženicha? Protagonistky stejnojmenného projektu Kristýna Nejedlá a Monika Vodičková se této otázce zasmály, přiznaly ovšem, že dobrý muž za tím vším opravdu stojí.

„Potkat mého manžela opravdu dar byl,“ říká Kristýna Nejedlá, „myšlenku, kterou jsem v sobě měla asi odmalička, jsem díky němu využila. Pochází z Bohouškovic, ze statku. A já jsem od dětství někde pobíhala v zástěře, maminka mě toho spoustu naučila, a tak velice ráda vařím, velice ráda někoho hostím. A když vidím jiskřičky v očích strávníků, tak jsem toho chtěla využít a realizovat se v tom.“

Dary ze statku jsou tedy nápad, srdeční záležitost a také jakési dítě, které organizátorkám roste pod rukama. Výsledkem je série jarmarků a dalších tematických akcí, které představují produkty regionálních výrobců a zároveň přinášejí lidem radost a pohodu.

Čtěte také

A kde ty Bohouškovice, základna Darů ze statku vůbec jsou? „Je to vesnička kousek od Křemže. Já jsem se tam dostala náhodou s kamarádkou na jinou akci, a tam jsem se potkala s Kristýnou,“ vypráví Monika Vodičková, „postupně jsme začaly zjišťovat, že máme k sobě blízko, že naše energie souzní. Když jsem tam přijela příště nafotit šaty, které navrhuju, tak už jsme začaly plánovat akce v okolí. Týna mi vyprávěla, co chystá, a já jsem jí do toho – docela upřímně – začala kecat…“

Tak obě ženy spojily své rukodělné koníčky s filosofií darů ze selské zahrady, dvora, kuchyně nebo třeba dílny. „Děláme to s láskou a snad je to znát,“ dodávají na závěr.

Celý rozhovor s Monikou Vodičkovou a Kristýnou Nejedlou o projektu Dary ze statku si poslechněte online.

Spustit audio

Související