David Drábek: Švédský stůl. O velké lásce mezi potravinami na rautu

28. únor 2023

Na jednom rautu se do sebe zamilují Rytíř z Vekova, Olivan, Salámic a Petrželce a Špička rumová či vaječně koňaková. Tragikomedii o třech chodech poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Rytíř z Vekova, Olivan, Salámic a Petrželce (Filip Čapka), Špička rumová či vaječně koňaková (Dita Vojnarová), Losos uzený, porcovaný (Karel Novák), Tchoří límec (Viktor Dvořák), Obryně, kolegyně Magda (Vlasta Hartlová), Obr, žoviální kolega Jiří (Miroslav Hruška), Obryně, svobodná matka (Naďa Chroboková), Obře David, její syn (Matouš Macků), Pan Obr, ředitel a majitel společnosti (Josef Bartoň), Obr, propuštěný kolega (Pavel Juřica), Moderátor (Vladimír Hrabal) a další
Dramaturgie: Jan Sulovský
Hudba: Darek Král
Režie: Michal Bureš
Natočeno: 2003
Natočeno v olomouckém studiu Českého rozhlasu.

Příběh velké lásky komplikuje, že jde o potraviny připravené ke konzumaci. Vedle nešťastných milenců spočívá na švédském stole také cynický skeptik Losos uzený. Všichni čekají na svůj konec vystavení strašlivým a žravým Obrům, totiž lidem.

Tihle malí, které pojídáme, jsou jediní "lidé" na scéně. Mají v sobě tolik lásky a ideálů a v případě lososa i trochu cynismu, že si do nich člověk velmi snadno promítne sám sebe. Jsou malí a velice zranitelní, na velmi omezeném a ubohém prostoru, v takřka neměnné situaci, v krátkém časovém úseku jsou schopni velkých citů a romantiky. Pro mě je to velmi intimní a láskyplná hra. Mám ji strašně rád.
David Drábek

Hra Švédský stůl vznikla v roce 1999 pro soubor generačního divadelního seskupení Studio Hořící žirafy, které autor společně s hudebníkem Darkem Králem založili v Olomouci. Od té doby se David Drábek (*1970) stal jedním z nejvýraznějších dramatiků a režisérů porevolučního českého divadla.

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související