David Greig: Vzdálené ostrovy

3. září 2019

Děje se na malém ostrově v severním Atlantiku v létě před druhou světovou válkou. Dvěma ornitologům se splnil životní sen – se souhlasem ministerstva mohou měsíc nerušeně studovat ptactvo v jeho přirozeném prostředí. Jaký je ale pravý účel jejich návštěvy? Strhující drama s širokou metaforickou platností poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Je léto, i když tady na takřka pustém skalnatém ostrově daleko od pobřeží Skotska se to vlastně ani nepozná. Jednou z mála věcí, která tomu nasvědčuje, jsou kolonie ptáků, kteří sem přišli zplodit další generaci. Dvou mladým ornitologům se splní jejich sen. Právě tady mají možnost pozorovat chování ptáků. Má jít o rozsáhlý a novátorský výzkum. Kromě ptáků na ostrově žije stádo ovcí, přes léto jejich majitel a zároveň vlastník ostrova. A také jeho neteř. Je léto, ale slunce tu moc vidět není. Je léto 1939.

Zničili jste dveře, kdo ví, co dalšího ještě zničíte.
Kirk, majitel ostrova

Hned první večer po příjezdu mladí vědci zjistí, že jejich výzkum má pravděpodobně sloužit vojenským účelům. V podstatě mají popsat stav, který bude porovnán se situací po pokusném použití chemických a biologických zbraní, který chce armáda na zdejším ostrově provést. Mladíci se musí rozhodnout, jak se k tomu postaví. Situace se navíc komplikuje náhlým úmrtím majitele ostrova. Novým pánem ostrova se stává jeho neteř. Do příjezdu lodě, která je má za několik týdnů vyzvednout, zde zůstanou v prazvláštním trojúhelníku.

Hra je syrová a proměnlivá jako mořské pobřeží, plná vášní i humoru, křiku ptáků, zvuků větru a moře. Klade ty nejsyrovější, nejzákladnější otázky. Odpovědí moc nedává, spíš jejich tušení, ale v každém případě poskytuje nádherné herecké příležitosti.

V Českém rozhlase nastudoval Vzdálené ostrovy režisér Petr Mančal s Markem Holým, Jiřím Rackem, Ivanou Uhlířovou, Janem Vlasákem a Rostislavem Novákem.

David Greig, Royal Lyceum Theatre, Edinburgh (2016)

David Greig, dramatik, režisér a překladatel se narodil v Edinburghu v roce 1969. Většinu dětství ale strávil v Nigérii. V roce 1980 se jeho rodina vrátila do Edinburghu. První angažmá získal v divadle Edinburgh Youth Theatre. V roce 1987 začal studovat angličtinu a drama na Bristolské univerzitě, kterou ukončil v roce 1990. Spolu s Grahamem Eatoughem a Nickem Powellem založil divadelní společnost  Suspect Culture. V roce 1993 se přestěhoval do Glasgowa, kde dostal první profesionální zakázky od divadel Traverse Theatre a The Royal Court. Od té doby má na svém kontě víc než dvě desítky původních her a řadu adaptací. Od roku 2005 do roku 2007 byl prvním dramaturgem Skotského národního divadla.

Hra Vzdálené ostrovy měla premiéru v roce 2002 a získala řadu domácích ocenění. V Čechách ji uvedlo v překladu Davida Drozda kladenské divadlo v roce 2007. Z Greigových her byly ještě inscenovány hry Kosmonautův poslední vzkaz ženě, kterou kdysi, v bývalém Sovětském svazu, miloval (Divadlo Na Zábradlí 1999), Pyreneje (tamtéž, 2009) a hra Midsummer (Divadlo v Řeznické, 2015).

V Českém rozhlase mohli posluchači slyšet jednu z jeho rozhlasových her – Labutí píseň, kterou napsal pro BBC. David Greig v ní vychází ze známého mýtu o Ledě a labuti a transformuje jej do podoby fantaskního postmoderního příběhu.

Osoby a obsazení: Kirk, majitel ostrova (Jan Vlasák), Kirkova neteř (Ivana Uhlířová), John, přírodovědec (Marek Holý) a Robert, přírodovědec (Jiří Racek) a další (Rostislav Novák)

Přeložil: David Drozd
Rozhlasová úprava a dramaturgie: Martin Velíšek
Hudba: Jan Šikl
Režie: Petr Mančal

Natočeno v roce 2019.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.