David Klimeš: Dej si prachy do pořádný ruličky. Česko jako ostrov platebního zoufalství uprostřed Evropy

20. červenec 2023

Ač se rok od roku zvyšuje počet online plateb, v mnoha hospodách a obchodech už kartou nezaplatíte. Za současný stav nemohou ani zákazníci, ani podnikatelé, ale především neschopní politici. Známá písnička nabádá, že když se jde na hazardní večírek, je třeba si dát prachy do pořádné ruličky. Možná by písnička zasloužila aktualizaci i o restaurace a maloobchod v současném Česku.

Kdo chce projezdit prázdninové Česko bez obavy, že by neměl na zaplacení piva či obědu, tak vedle platební karty by měl mít i nemalý obnos v bankovkách v peněžence.

Čtěte také

Proč? O to se nyní Česko pře. Zákazníci mají tendenci nadávat na podnikatele, že jim v digitálním 21. století upírají základní platební komfort. Naopak podnikatelé říkají, že nebudou platit horentní poplatky bankám, na hotovosti není nic špatného, a kdo chce, ať si zajde do bankomatu.

Ještě bizarnější je debata na politické scéně. Opoziční ANO nyní volá, že nebrání karet je přímým důsledkem zrušení elektronické evidence tržeb a mnohý podnikatel se zase schovává do šedé ekonomiky.

Tak jak to je?

Ode zdi ke zdi

Čtěte také

To vám dnes řekne málokdo. Politici mají své marketingové pravdy a pramálo rozumí reálné ekonomice. A ti ekonomové, kteří zrovna nejsou ve vládních poradních sborech, tak ti jsou zase většinou placeni bankami, které na karetním systému mají přímý zájem.

Vlastně tu debata o smysluplné podpoře bezhotovostní ekonomiky nebyla nikdy. Velkým krokem kupředu se zdála být EET, jeden z mála konkrétních nápadů, který do politiky přinesl předseda ANO Andrej Babiš.

Jenže pro podezíravého Babiše byl každý podnikatel rovnou potenciální podvodník, takže zcela nesmyslně uvalil byrokratickou a finančně i časově drahou povinnost i na ty nejmenší podnikatele. Ale ač šel Babiš s kanónem na komára, tak je určitě pravda, že EET vedle snížení objemu šedé ekonomiky i výrazně podpořila bezhotovostní placení.

Čtěte také

Pro konkurenční ODS naopak EET byl symbol zla, ač online vykazování tržeb bylo a je zjevným evropským trendem. Radikální zrušení EET bez náhrady přitom původně nechtěly ani dnešní koaliční partneři ODS. Lidovci s Babišem EET přímo prosadili.

Když se Markéta Pekarová Adamová stala předsedkyní TOP 09, slibovala pokračování dobrovolného EET. Piráti a Starostové také nechtěli zcela zrušit evidenci. A nakonec podnikatelé i přišli s konkrétním řešením – Hospodářská komora navrhla dobrovolnou evidenci tržeb. Podnikatel, který v EET zůstane, dostane výhody, třeba malou slevu na dani či méně kontrol.

Když se všichni chovají racionálně

Ale marketingoví experti ODS řekli ne. Takže ač okolo nás Poláci mají online evidenci tržeb, Slováci eKasu a Rakušani zavedli online evidenci v podobný čas jako původně my – ale v mnohem smysluplnější podobě než byla ta Babišova –, tak Česko neohroženě vyplulo proti proudu a říkalo tomu svoboda.

Čtěte také

Reakce maloobchodníků v těžkých krizových časech na sebe nenechala dlouho čekat. Proč platit bankám poplatky, když nemusím? Takže zas za hotovost. A nelze se tomu divit. Kdo říká, že poplatky jsou pro obchodníka miniaturní, nemá tak úplně pravdu. Pro velký řetězec, který si s bankou dohodne exkluzivní podmínky, možná. Ale určitě ne pro malou hospodu.

Všichni se tak toto léto chovají vlastně racionálně. Poctiví podnikatelé se zcela legálně vyhýbají karetním poplatkům, ti nepoctiví odchází s částí tržby rovnou do šedé ekonomiky. Naivnější zákazníci si myslí, že když se jednou ročně na výletě nezastaví ve vesnické hospodě, která přestala brát karty, tak si tím vynutí změnu. A realističtější zákazníci si raději rovnou dávají o tisícovku více do peněženky, protože tohle bude trvat ještě dlouho.

Strany, které žijí z politického střetu, jsou také spokojeny. Pro ANO je současný stav důkazem, že mizerně vymyšlená EET byla vlastně skvělé. To ODS naopak odmítá a upozorňuje, že počty bezhotovostních plateb rostou, což je pravda, i když bohužel nikdy tam, kde zrovna chcete zaplatit oběd kartou.

David Klimeš, novinář

Všichni se tedy chovají racionálně, jen výsledek je zcela neracionální. A přitom by jen stačilo převzít z okolní Evropy některý z fungujících modelů umírněné online fiskalizace tržeb, což je zároveň i jednoduchá podpora rozvoje bezhotovostních plateb.

Ale my žijeme v Česku, kde si raději balíme prachy do pořádné ruličky.

Autor je politický komentátor

autor: David Klimeš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.