David Klimeš: Ještě horší okurková sezóna, než jsme doufali

6. srpen 2023

Už dlouho se toho přes léto nedělo tolik důležitého jako právě letos. Přesto nám mnohá média servírují těžko uvěřitelnou směs prázdninových banalit a šoku.

Čtěte také

Nepříliš srozumitelný pojem okurková sezóna označuje letní období, kdy se nic moc neděje, politici odjeli na dovolené, velcí hráči byznysu také a všem je dobře u moře či alespoň rybníka. To je jistě příjemné, ale pro média smrtící – není o čem referovat, není co rozebírat. Takže nastupují příběhy, které by se jinak v přetlaku důležitějších událostí do médií nedostaly.

V Česku je proslavená například reportáž televize Nova o paní Zdeně, která v roce 2012 uvázla pod kořenem a nemohla se dovolat pomoci. Co bychom ovšem nyní za reportáž o paní Zdeně, která alespoň zažila něco reálného, dali letos.

Tolik se toho děje

O okurkové sezoně bychom přitom v roce 2023 vůbec neměli mluvit. Nikdy se toho nedělo více. Česko právě teď dává dohromady plán, jak po válce na Ukrajině opravit Dněpropetrovskou oblast, nad kterou převzalo patronát. Skoro nic se o tom všem člověk v českých médiích nedočte.

Čtěte také

Pro koho je válka už únavná, pro toho by jistě ale nebylo únavné si přečíst zcela konkrétní dopady chystaného vládního úsporného balíčku za desítky miliard. Ministerstvo financí však přišlo s pozoruhodnou tezí, že o škrtání mnohamiliardových dotací nic neřekne, protože by se to rozkecalo. A co je ještě pozoruhodnější, mnozí novináři se s tím smířili a pokorně čekají, co se během letních měsíců v zákulisí nakonec vylobbuje.

Pokud to vše jsou stále příliš těžká témata na léto a člověk by si raději početl o nějaké výrazné kulturní válce, kde by mu stačil jen jeho osobní pocit, také by neměl mít problém. Právě teď v zákulisí se ustanovují pravomoce Českého telekomunikačního úřadu nad velkými online platformami.

Tedy v překladu: co na Facebooku uvidíte a co třeba již ne. Z toho by jistě mohla být pěkná kulturní válka o cenzuru svobody projevu a v umírněné podobě by mohla být možná i prospěšná. Ale to by o tom nejprve někdo musel přinést zpravodajství.

Teror midcultu

Tím ovšem podivná česká okurková sezona nekončí. Nejen, že se toho děje opravdu hodně a je o čem psát či natáčet, ale přesto mnohá česká média raději hledají nové paní Zdeny pod kořeny. V médiích bují ještě něco horšího, než je masová zábava, a to je midcult, zkrácenina z middle culture neboli střední kultury.

Čtěte také

Tento termín zavedl kdysi dávno literární kritik Dwight Macdonald pro snadno stravitelnou nápodobu vysoké kultury. V médiích tak označujeme formy, které si nárokují serióznost, ale ve skutečnosti jsou jen masovou zábavou.

Máme tak za sebou nedávný rozhovor s hercem Jaroslavem Duškem o rakovině, který se tvářil při vší své absurdnosti jako seriózní. A příznakem midcultu byla i touha ostatních médií se na tomto zcela nepodstatném rozhovoru přiživit. Dušek to dokonce v jedněch údajně seriózních novinách dotáhl až na titulní stranu.

Příkladů, kdy se média snaží zároveň pochytat serióznost i zábavu, je nyní přehršel. Pokud se seriózní ekonomický list ptá na rady údajného nejerudovanějšího českého investora Radovana Vávry, tak si může být jist nejen chvilkovým zájmem na sociálních sítích, ale také odlivem předplatitelů, kteří poptávají skutečnou ekonomickou erudici.

David Klimeš

Seriózní média by přitom v letošním létě neměla mít sebemenší problém být zajímavá. Doma i v zahraničí se toho děje opravdu hodně. Však také média veřejné služby či některá menší média ukazují, že i v červenci a srpnu dokáží přinášet zajímavé články a reportáže.

A pro ta ostatní média, která se vrhla na midcult a masovou zábavu přetírají jen velmi tenkou vrstvou údajné seriózností, snad jen prosbu: raději hledejte další paní Zdeny pod kořeny než tohle.

Autor je politický komentátor

autor: David Klimeš
Spustit audio