David Klimeš: Těžké časy pro slovenská média

16. listopad 2023

Staronový slovenský premiér Robert Fico ani na chvíli nikoho nenechává na pochybách, že si to bude chtít vyřídit s kritickými novináři. Že Robert Fico v čele svého nového slovenského kabinetu bude mít s mnoha médii špatné vztahy, o tom asi nikdo nepochyboval. Že se ale rozhodne pro přímý střet už tak brzo, to je smutné překvapení.

Čtěte také

Televizi Markíza, web Aktuality.sk, deník Sme a Denník N označil za nepřátelská média. Jejich redaktoři již nesmí přicházet na úřad vlády. A aby toho nebylo málo, televizi Markíza se chystá Fico prověřovat ohledně 26 milionů eur od minulé vlády.

Nikdo neví, o co jde, pravděpodobně o transparentně zadanou reklamu státních podniků. Vyhrožování médiím, které má na Slovensku dlouhou tradici, je tu bohužel zase zpět.

Jednou pro Markízu, jindy proti

Těch reminiscencí, co nyní musí mít slovenští novináři, je asi spousta. Rok 1993 nebyl jen vznikem samostatného Slovenska, ale také rokem otevřeného pokusu si ochočit média garniturou Vladimíra Mečiara.

Čtěte také

Redaktory deníku Smena tak donutil Mečiar svým nátlakem k založení důležitého nezávislého média Sme, které pak Mečiarovi roky odvážně koukalo pod prsty. Teď to nebude o moc jiné.

Někdo by si taky nyní při Ficově útoku na Markízu mohl s hořkým pousmáním vzpomenout na počátek politické kariéry Roberta Fica, kdy byl ještě bojovníkem za nezávislost médií. Na internetu lze snadno dohledat záznam, jak v roce 1998 po boku s Mikulášem Dzurindou hájí na demonstraci televizi Markízu proti převzetí skupinou okolo podnikatele Mariana Kočnera.

Jeden paradox je, že o mnoho let později právě kvůli vazbám na Kočnerovu vlivovou skupinu musel skončit v křesle premiéra. A další paradox je, že už před léty se z obhajoby Markízy stalo naopak otevřené nepřátelství.

Čtěte také

Tento příběh se nepřímo dotýká i Česka, protože majitelem Markízy je skupina PPF se sídlem v Praze a je dost dobře možné, že brzo se centrála skupiny bude muset rozhodnout, jaký postoj zaujmout k setrvalým útokům nové slovenské vlády.

Aktuality.sk je pro změnu respektovaný zpravodajský web, pro který pracoval investigativní novinář Ján Kuciak, který byl v roce 2018 zavražděn společně se svou snoubenkou Martinou Kušnírovou. O to více mrazí, že mocní tomuto médiu už zase vyhrožují.

Poučení pro Česko

Fico v nejvyšší slovenské politice už byl několikrát, nyní vede svůj čtvrtý kabinet. Nikdo příliš neví, jaká nakonec bude jeho skutečná politika, protože už vystřídal vše možné od prounijního liberála přes konzervativního socialistu až nyní po národoveckého autoritáře.

David Klimeš, novinář

V oblasti médií je ale jisté, že zvolí otevřenou konfrontaci s mainstreamovými médii. Spolu se svou národoveckou ministryní kultury Martinou Šimkovičovou bude dopřávat přízně nejrůznějším konspiračním médiím. A prakticky jisté je i to, že se pokusí o co nejpečlivější demontáž televize a rozhlasu veřejné služby.

Poučení pro Česko, které má za sebou roky střetu politické a mediální moci předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, je celkem jasné: buďme rádi, že nyní český establishment otevřeně neútočí na nezávislost médií. Ale mějme na paměti příklad Slovenska, že se to také může velmi rychle zvrtnout. 

Autor je publicista a ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky

autor: David Klimeš
Spustit audio