David Vencl uplaval světový rekord pod ledem. „Měl jsem pod vodou prastarou navigaci – nataženou šňůru a stres jsem nezažil“

6. únor 2024

Pod ledem uplaval 81 metrů. „Tam je jednoduché zachovat chladnou hlavu,“ žertuje rekordman a freediver. „A dobrodružství? To je pro mě, když vstávám před sedmou,“ směje se. Jaké vedle potápění napsal knihy? K čemu je mu dobrá technika vizualizace? Co učí na svých workshopech a co učí svoji dceru? A jak je mu umění potápět se užitečné v každodenním životě?   

„Nezažil jsem pod ledem zatím stres, i když jsem už několikrát hledal otvor, ze kterého vylézt. Když jsem plaval rekord, měl jsem prastarou navigaci - nataženou šňůru a stres jsem při té vzdálenosti také nezažil, protože mám vždycky plán B a C. Tam není čas přemýšlet, takže to automaticky musí přeskočit,“ vysvětluje.

Techniky ke zvládnutí stresu v těle používá David Vencl i v obyčejném životě. „Jsem přesvědčený, že když se umím fyzicky odrazit ode dna, můžu to použít i v životě. Říkám to i lidem na svých workshopech: je důležité rozdýchat problém. Stejně jako před fyzickým výkonem,“ uzavírá freediver a propagátor otužování v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.