Dechovky Jihočeška sólo má, Mistřínský kostelík a Pole široké na oslavu muzikantských narozenin

2. červen 2022

V Dechovkovinkách budeme třikrát slavit. Začneme sedmdesátinami, které měl 31. května třeboňský trumpetista Václav Boháč, dlouholetý člen Třeboňské dvanáctky a také jeden ze čtyř trumpetistů Budějcké kapely Ády Školky. Václav nikdy nezkazil žádnou legraci. Popřejeme mu polkou Jihočeška sólo má.

V pátek 3. června oslaví 75. narozeniny jedna z nejvýznamnějších postav moravské dechovky – Antonín Pavluš. Rodák z Milotic u Kyjova založil Mistříňanku před 55 lety se svým bratrem Josefem. Pod jeho vedením si kapela brzy získala pevné postavení mezi prvotřídními dechovkami; v roce 1975 obdržela první místo na soutěži Zlatá křídlovka, která se tehdy konala v Českých Budějovicích.

Antonín Pavluš byl kapelníkem 40 let. S kapelou stále úzce spolupracuje – občas jako konferenciér a nemalá je i jeho činnost skladatelská. Píseň Mamko, vám už zlidověla. K nadcházejícím narozeninám popřejeme Tondovi Pavlušovi především pevné zdraví a po Mistříňance mu posíláme jeho valčík Mistřínský kostelík.

Šedesátiny slaví 2. června zpěvák Josef Dušek ze Sezimova Ústí. V letech 1985 až 2012 zpíval s Keramičkou, poté přestoupil na osm let k Muzikantům z jižních Čech. Příležitostně zpíval i s Posádkovou hudbou Tábor nebo jinými kapelami. V Dechovkovinkách uslyšíte lidový valčík Pole široké, který s oslavencem zazpívá jeho manželka Drahomíra.

Dále v pořadu zazní písně Skoro ráno, Dárek z pouti, Hospodská, Jásavá polka a Nezlobte se, rodičové jako pozvánky na akce s dechovkou.

Spustit audio

Související