Dejte svým starým botám nový život. Česká designérka úspěšně recykluje použitou obuv

5. listopad 2020
Podcast Budoucnost R

Jak moc jsou vaše boty udržitelné? Nad tím při výrobě bot přemýšlí Eva Klabalová, zakladatelka značky Kave Footwear. Své tenisky vyrábí ve staré baťovské továrně, ze zbylých látek a odřezků z gumových podrážek. A teď navíc Eva svým zákazníkům nabízí  také možnost nechat jejich boty po donošení zrecyklovat.

„Zatím recykluju pouze tenisky KAVE, protože přesně vím, co v nich je. I kdybych se ke složení u jiné značky dostala, nebudu tomu věřit na 100 procent, protože u velkých značek to může být problém,“ vysvětluje Eva Klabalová. 

První nápad na „recyklaci“ bot se prý v její hlavě zrodil už před pěti lety. „Mým snem vždy bylo, aby zákazníci mohli obnošené boty posílat zpět a abych z nich byla schopná vyrábět nové boty. Věnují se tomu už některé velké značky ve světě, nejsou ale schopné přesvědčit zákazníky, aby boty posílali zpět – naráží se na problém s dopravou, poštovným…“ vypočítává Eva Klabalová. 

Rozdrtit, smíchat, nalisovat

Jí se funkční systém na vracení obnošených bot podařilo vybudovat. A ze starých bot, které jí zákazníci pošlou, tak mohou vzniknout boty nové. „Teniska se rozdrtí, drť se smíchá s kaučukem a nalisuje se zpět na bavlněné svršky,“ popisuje.

Eva Klabalová, zakladatelka obuvní značky Kave Footwear

Eva Klabalová

Rodačka ze Zlínska po studiích odjela do Číny, kde pracovala pro velké obuvní firmy. Tam si uvědomila, jak se při výrobě bot plýtvá materiály. Vrátila se proto do Zlína a rozjela vlastní značku KAVE Footwear, která se specializuje na výrobu bot z kaučuku nebo třeba kávy. 

Kromě vlastních bot značky KAVE je Eva Klabalová schopná recyklovat i boty brazilské značky Melissa. „České zastoupení firmy si všimlo mého projektu a oslovili mě, hledali způsob, jak recyklovat své obchodní vzorky – šlo vždy jen o levou, nebo pravou botu, nikdy o pár.“

Čtěte také

Tak vznikly tenisky, jejichž podešev se skládá z nadrcených bot Melissa, které jsou smíchané s přírodním kaučukem. „Boty Melissa voní, a to stále. Příměs, která to zajišťuje, je zcela nezávadná. Podobně pak voní i výsledné tenisky,“ usmívá se Eva Klabalová.

Jak to vypadá v závodu, který boty recykluje? A je reálné, aby velké obuvní firmy přestaly boty vyrábět v Číně, odkud je pak musí vozit na extrémně znečišťujících nákladních lodích? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související