Děkujeme ti za čas, který jsi nám dal, loučí se kolegové s hasičem Martinem Kučerou. Sloužil v Benešově 37 let

1. prosinec 2023

Neuvěřitelných 37 let pomáhal lidem v nesnázích a zachraňoval životy. Benešovský hasič Martin Kučera se tento týden naposledy před odchodem do penze připravil na výjezd a jako velitel nechal nastoupit svou četu. Příběh i loučení hasičského veterána přináší redaktorka Věra Hájková.

„Pozor! Stanice Benešov. Co se stalo? Poslední směna podporučíka Martina Kučery, který byl na stanici Benešov velitelem. Kruh se uzavřel. Děkujeme ti za tvůj čas, který jsi nám dal,“ zní mimořádné hlášení a Martin Kučera naposledy sjíždí v hasičárně po tyči, po které se sjíždí při výjezdech z patra dolů.

Jaké bylo sloužit dlouhých 37 let? „Začínali jsme se tady se starým trambusama, ta technika a ta činnost byla úplně jiná, a to se postupem času všecko změnilo. Závěr byl potom byl úplně někde jinde. Víc zásahů a víc různorodých zásahů,“ vzpomíná hasič.

Zásahů zažil opravdu hodně, jeden z nich připomíná. „Ze studny jsme tahali dělníka, který tam spadl, byl zraněný. No a zjistilo se, že má tuberkulózu. Takže půl roku jsme chodili po vyšetřeních a hlídalo se, jestli jsme se nakazili nebo ne. Ale dopadlo to dobře.“

A Martin Kučera jde dát naposledy, jako velitel čety, nástup svému družstvu.

Poslední nástup benešovského hasiče Martina Kučery
autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio