Demokracie je křehká a pokud ji každý den nebudeme bránit, je v ohrožení, říká Milan Kňažko

11. listopad 2019

Jak ovlivnil průběh revolucí podobu transformace v 90. letech 20. století? V čem a proč se lišil vývoj v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku? Umírá demokracie ve střední Evropě? Nejen na tyto otázky hledali odpověď hosté odpoledního diskusního panelu.

Bývalá disidentka Ivanka Lefeuvre má za to, že česká společnost se s bývalým totalitarismem ještě stále zcela nevyrovnala. „Věci nebyly nazvány svými jmény,“ ohlíží se do období bezprostředně po sametové revoluci. V současné době ji prý nejvíc znepokojuje „orbanizace“ zemí visegrádské čtyřky.

Čtěte také

Jiří Přibáň, profesor na Cardiff University, upozorňuje, že 30 let je pro budování nezávislé společnosti nebo institucí nezávislého státu velmi krátká doba. A optimisticky dodává, že dech nám zatím nedochází.

Upozorňuje ale, že nechápe, jak dnes někdo může označovat například požadavek na rovnost příležitostí pro muže i ženy za neomarxismus. „To by přece měla být samozřejmost,“ říká.

V4 jako „trucpodnik“

Politolog a profesor na College of Europe v Bruggách Jacques Rupnik popisuje proměnu, kterou prošel za bezmála 30 let projekt Visegrádské skupiny.

Čtěte také

Z podniku, který zakládali tři bývalí disidenti (vedle Václava Havla to byl polský exprezident Lech Wałęsa a bývalá maďarská hlava státu Árpád Göncz) s cílem společného návratu do Evropy, se podle Rupnika stal trucpodnik proti evropskému společenství.

Milan Kňažko, herec a bývalý člen několika slovenských vlád, poukazuje na to, že rodáci ze středoevropského regionu dnes často v západní části kontinentu studují a pracují.

„My tedy už v Evropě jsme. A bylo by na čase, aby se Evropa dostala i k nám a do nás samotných,“ doplňuje s apelem na mladou generaci, že demokracie je velice křehká a je potřeba o ni stále bojovat.

Poslechněte si celou diskusi. Podívat se můžete i na videozáznam z prostoru bývalého Federálního shromáždění, kde mezinárodní konference Českého rozhlasu Plus probíhá.

Hosty debatního bloku byli:

Ivanka Lefeuvre, bývalá disidentka
Jiří Přibáň, profesor práva, Cardiffská univerzita
Jacques Rupnik, politolog, profesor na College of Europe, Bruggy
Milan Kňažko, zakladatel VPN, bývalý poradce Václava Havla, bývalý ministr několika slovenských vlád

 

autoři: Michael Rozsypal , marz

Související