Den české státnosti na Vltavě: Poslechněte si přímý přenos z Národní svatováclavské pouti nebo premiérový pořad o Rukopisech

Ocitáme se v období, kdy se státní hranice opět přestávají stírat. Celosvětová koronavirová krize uzavírá řadu zemí a izoluje lidi v jejich domovech. Právě v takovém období možná Den české státnosti nabírá nový, nečekaný rozměr. Ohlédnutí do dob Sv. Václava i k momentům, které formovaly a formují naši současnost, nabídneme ve svátečním schématu.

Sváteční program
28. září

8:00
Přemysl Rut: Mým národům. Povídka v autorské interpretaci.

8:30
Vlast žalář národ doživotí. Pásmo z veršů a reflexí básníka Zdeňka Rotrekla, vězně komunistických kriminálů.

9:15
Svatý Václav v Pražských pověstech a legendách

10:00
Přímý přenos z Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi

12:05
Svatováclavská kantáta. Josef Bohuslav Foerster: Svatý Václav. Josef Suk: Meditace na staročeský chorál Svatý Václave.

15:00
Oldřich Daněk: Bitva na Moravském poli. Rekonstrukce slavné bitvy

17:00
Svatý Václav, panovník a světec v raném středověku

20:00
Záznam koncertu Filharmonie Brno

22:00
Rukopisy královédvorský a zelenohorský jako básnická díla i české mystifikace evropského rozměru

Na povídku Mým národům Přemysla Ruta naváže pásmo nazvané Vlast žalář národ doživotí z veršů a reflexí básníka Zdeňka Rotrekla. Sváteční Dopolední četba pak představí Svatého Václava v Pražských pověstech a legendách.

Následuje přímý přenos z Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. Bohoslužbě sloužené pod širým nebem na Mariánském náměstí bude předsedat kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský, kázat bude Jan Graubner, arcibiskup olomoucký.

Výjimečně pak zařazujeme hru Oldřicha Daňka z roku 1988 nazvanou Bitva na Moravském poli. V rekonstrukci slavné bitvy uslyšíte Jana Zvoníka, Stanislava Zindulku nebo Miroslava Donutila.

Podvečer bude patřit publicistickému pořadu o novodobé knize o knížeti Václavovi. S jejím autorem, historikem Vratislavem Vaníčkem, hovořila Alena Zemančíková. Především ale uvedeme premiérový Souzvuk z Rukopisů královédvorského a zelenohorského, které Kamil Halbich a Hanuš Bor představí jako básnická díla i českou mystifikaci evropského rozměru.

Nelze ale opomenout hudební dominantu svátečního vysílání. Exkluzivní záznam zářijového projektu Filharmonie Brno s názvem Ludwig 250 & Arvo 85 vysíláme ve 20:00. Kontrastní program koncertu reaguje především na letošní výročí dvou velkých skladatelů a doplňují ho Dvořákovy Symfonické variace, op. 78. Diriguje Dennis Russell Davies, v roli sólisty se představí japonská klavíristka Maki Namekawa.

Klára Fleyberková

Nejnovější články