Den památek v Budějovicích déšť neohrozí. Naši předci se postarali o mokrou variantu, říkají organizátoři

19. duben 2024

Mezinárodní den památek se v sobotu 20. dubna v Českých Budějovicích ponese ve znamení osobností, které jsou s městem spjaty, jejich příběhů a jejich domů. Komentované prohlídky zavedou třeba do Kendeho nebo Eggertovy vily, Špalíčku Ferdinanda Hocha, obchodního domu Brouk a Babka nebo na samotnou českobudějovickou radnici, o jejíž přestavbu se zasloužil renomovaný architekt Anton Martinelli.

Zamířit můžete i do Domu U Ferusů, což je budova Národního památkového ústavu na Senovážném náměstí. Tam se odehraje bohatý program včetně Hostiny pro biskupa Schaaffgotsche, prvního v českobudějovické diecézi. Připomene ho divadelní scénka, ve které si zahraje i památkář Pavel Hájek.

Jak říká, jediné, co může sobotní program poznamenat, je počasí. „Bude to zřejmě nejhorší počasí, které jsme při těchto příležitostech zažili. Nicméně mohu návštěvníky ubezpečit, že program poběží a je to zajištěno tak, aby návštěvník o nic nepřišel. Všechny součásti budou v krytých prostorách, s výjimkou scénky, kterou nejsme schopni přesunout pod střechu, takže to je jediná věc, kterou budeme muset možná oželet,“ doplňuje.

Ani za deště tak lidé U Ferusů nepřijdou o historickou gastronomii, dobové tance, koncert dobové hudby a dokonce ani o narážení dřevěného sudu. „Ten se bude narážet za každého počasí a speciálně na tuto akci bych chtěl pozvat, protože v kombinaci s přednáškou o historii pivovarnictví v Českých Budějovicích to bude zlatý bod programu,“ slibuje Pavel Hájek z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Čtěte také

Chystají i „nealko“ program pro nejmenší. „Na děti myslíme každý rok, letos máme připravené barokní hry na druhém nádvoří, kde budou mít děti dostatek prostoru. A pro případ nepřízně počasí máme připravené velké stany, takže se rodiče nemusejí bát, že by jejich děti přišly k úhoně,“ doplňuje památkář.

Na dětského diváka pamatuje i program na jiných místech ve městě. „Na putování pro rodiny s dětmi se mohou návštěvníci vydat s panem Švadlenou nebo mohou zavítat do Biografu Kotva, kde na ně už od deseti hodin čekají Pohádky z kufru,“ doplňuje Miroslav Mareš, který organizuje akci pro odbor památkové péče města České Budějovice.

Naši předci se podle něj postarali i o mokrou variantu tím, že mnohé ulice v centru města vybavili podloubími. „Většinu procházek jsme se snažili přesunout do podloubí, nebo je alespoň začínat někde v teple. Pohybu na případném dešti bude tedy minimum. Ale jak říkají Norové: Není špatného počasí, je jen špatného oblečení. Takže doporučuji dobře se obléct, vybavit se deštníky a užít si s námi Mezinárodní den památek,“ uzavírá.

Celý rozhovor o Mezinárodním dni památek v Českých Budějovicích s Miroslavem Marešem z agentury Kultur Kontakt a Pavlem Hájkem z Národního památkového ústavu si poslechněte online. Podrobnosti jsou i na webu retrobudejovice.cz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.