Den s armádou - Naše stopy v NATO. Učitele ZŠ v Pecce na Jičínsku vystřídali profesionální vojáci

28. únor 2024 09:01

Žáci základní školy v obci Pecka na Jičínsku měli v úterý 27. února nezvyklé vyučování. Místo učitelů se jim několik hodin věnovali profesionální vojáci české armády. Představili jim svoji práci, vysvětlili základy zdravovědy a ukázali vojenské zbraně, techniku a služební psy. Spoustu věcí si také v programu nazvaném "Den s armádou - Naše stopy v NATO" mohly děti vyzkoušet. 

Čtěte také

„Necítí, nedýchá mi ten člověk. Takže musím přistoupit k nepřímé srdeční masáži. Na střed hrudníku jednu ruku a druhou, a celou vahou těla, s proplými lokty, mačkám. A dětem to jde zatím perfektně, jsou šikovné,“ říká Markéta Pemlová při ukázce poskytování první pomoci.

„Důležité je, aby docházelo ke správnému stlačování hrudníku do správné hloubky, což je 5 až 6 centimetrů. V rytmu 100 až 120 stlačení za minutu.

Je to docela dřina. „Ano, ale je to dobré, odpovídá jeden ze studentů.

V jednotlivých učebnách a na chodbách jsou stanoviště kde mají žáci možnost vyzkoušet si nejrůznější úkoly a práci vojáků.

Velký zájem, především u starších studentů, vzbuzuje zkoušení chemických obleků a také to, že si mohou osahat nějaké zbraně. „Je to takový zvláštní pocit. Něco jiného.

Čtěte také

Část dětí už se teď přesunula na venkovní hřiště, kde sledují ukázku výcviku služebních psů. „Teď se vám představí služební pes Apollo a služební pes Glen. A v tomto krásném obleku stojí kolega Lukáš. On představuje výtržníka a ti pejsci ho budou chtít zadržet a zneškodnit.

Tento pes je jak starý? „Je to belgický ovčák, osmiletá čubinka. Je vycvičena na výbušniny. Byli jsme nasazeni u hradní stráže, u prezidentské ochranky, vysvětluje Jiří Martinec.

Jeden z největších zájmů u dětí pochopitelně vzbudila zejména vojenská technika, která zaplnila školní dvůr.

Armáda České republiky bude se svým vzdělávacím programem pokračovat dnes ve Vrchlabí, a to na Základní škole Náměstí Míru.

Spustit audio

Související