Den zdraví s náchodskou nemocnicí aneb region děkuje zdravotníkům. Sáhli si opravdu na dno svých sil

23. září 2021

V sobotu 25. září se od 13 do 18 hodin koná Den zdraví s náchodskou nemocnicí. Připraven je pro vás lákavý program včetně nejrůznějších zdravotnických záležitostí jako je například měření krevního tlaku, krevního cukru a dalších preventivních věcí. Na Den zdraví vás do náchodské nemocnice osobně zve ředitel Jan Mach.

Co jste všechno pro zájemce na sobotu připravili?
Den zdraví se poprvé slavil 7. dubna roku 1950, kdy vznikla Světová zdravotnická organizace. Obvykle se tedy Den zdraví slaví v jarních měsících, ale s ohledem na pandemii to nešlo letos ani v minulém roce. Takže zveme na Den zdraví do náchodské nemocnice 25. září. Připravili jsme si pro příchozí celou řadu edukačních aktivit, budeme měřit fyziologické funkce jako je krevní tlak, puls, saturaci kyslíku, zaměříme se na masáž dospělých, ale také na masáž srdce novorozenců, což je aktivita, na kterou se ne vždy pamatuje, ale která je bohužel někdy také zapotřebí.

Jan Mach ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Zaměříme se na správnou dezinfekci rukou, což je jedno z oněch 3 R, která si po dobu pandemie připomínáme. Ve spolupráci s nadací Čas je mozek jsme připravili prevenci cévních mozkových příhod, což je také velké téma. Budeme cvičit, budeme si ukazovat cviky na zdravá záda, proběhne praktický nácvik samovyšetření prsu, kterého se zhostí Aliance žen s rakovinou prsu. Zubní lékař MUDr. Petřík se zaměří na prevenci zubního kazu a péči o chrup.

Na covid připraveni jsme. Ale jsem optimista, věřím, že díky proočkovanosti a promořenosti podzim zvládneme poměrně dobře.
RNDr. Bc. Jan Mach, ředitel Oblastní nemocnice Náchod

Bude i nějaký doprovodný program? Máte nějaké lákadlo, zajímavého hosta?
Určitě máme lákadlo nejen pro děti, ale i pro dospělé. Lákadlem pro děti by mohlo být airbrush tetování, což je teď poměrně populární. To se přes šablonu různými barvami fouká barva na kůži a vznikne tetování, které vydrží několik dnů. Není to tedy pravé tetování, za několik dní zmizí. Přijde také kouzelník, skákací hrady budou na místě, budete se moci vyfotografovat v zábavném foto koutku. Dospěláky potom možná přiláká kromě edukačních věcí například koncert Anny Julie Slováčkové. Zazpívá i Jakub Děkan se svým bandem a nakonec přijede i Pekař.

Čtěte také

Bude to vlastně i takové setkání pacientů se zdravotníky, jako poděkování všem zdravotníkům a lékařům, protože vy jste se v náchodské nemocnici také s covidem hodně prali, viďte?
Ano. Máte pravdu, bude to zaměřené i na poděkování zdravotníkům. Podtext naší akce zní Den zdraví - region děkuje zdravotníkům. Kreativce pozvu na obrovský nápis, který bude umístěn v areálu nemocnice s nápisem Zdravotníci, děkujeme. Budete tam moci psát své vzkazy. Naši zdravotníci si prošli skutečně velmi náročným obdobím. Často se říkalo, že si sáhli na dno svých psychických i fyzických sil. Ono se to možná už stalo trošku takovým klišé, nicméně, když jsem přemýšlel, k čemu bych to přirovnal, tak mne napadla situace, kdy dojde k hromadnému postižení osob při pádu letadla nebo při železniční nehodě, ale s tím obrovským rozdílem, že v takovém případě je to nápor na zdravotníky v řádu hodin. Ale tady to byly měsíce.

Náchodská nemocnice je největší oblastní nemocnicí v Královéhradeckém kraji

Představme náchodskou nemocnici, která je aktuálně největší oblastní nemocnicí v Královéhradeckém kraji.
Po hradecké fakultní nemocnici jsme opravdu druhou největší nemocnicí v našem kraji. I s ohledem na to, že pod Oblastní nemocnici Náchod patří nejen nemocnice v Náchodě, ale také v Rychnově nad Kněžnou, nemocnice v Broumově, v Novém Městě nad Metují máme psychiatrii, v Jaroměři máme léčebnu dlouhodobě nemocných. Tedy skutečně pokrýváme v tuto chvíli dva okresy v kraji.

Čtěte také

V jaké kondici je náchodská nemocnice?
V Náchodě jsme se po obrovské investici kraje najednou konečně ocitli jako v 21. století. Možná jsme si ještě v loňském roce připadali jako v tom minulém století, ale teď máme k dispozici dva nové pavilony, máme výbornou, moderní budovu vybavenou moderními přístroji a kvalita péče zaznamenala markantní, skokový posun.

S čím k vám může pacient přijít?
Úplně s čímkoliv. Existují potom samozřejmě superspecializovaná pracoviště, například do Fakultní nemocnice v Hradci Králové asi skutečně můžete přijít úplně se vším, nicméně základní péči vždy u nás také najdete.

Čtěte také

Jak to vypadá aktuálně právě s péčí o pacienty? Protože hodně nemocnic musí teď řešit odložené zákroky, které se nakupily za koronavirovou pandemii.
Největší problém, o kterém mluvíte, nastal v oblasti ortopedie, zejména kloubních a kyčelních náhrad. Obvykle byla čekací doba u nás půl až tři čtvrtě roku a teď, během covidu, se prakticky zdvojnásobila. Tedy snažíme se nabrat větší tempo operací a postupně ukrajovat dlouhou frontu, která vznikla během covidu.

Jste v Náchodě připraveni na případnou další pandemii? A bude podle vás?
Připravení jsme. Máme možnost díky tomu, že vznikly nové pavilony, v těch starých pavilonech stále uchovávat covidová oddělení. Ale já jsem optimista a věřím, že proočkovanost a promořenost v našem regionu nám vytvoří dostatečnou bariéru k tomu, že podzim zvládneme poměrně dobře.

Jan Mach ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s Janem Machem, ředitelem Oblastní nemocnice v Náchodě, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související