Designéři chodící v černé a pijící celý den frankovku? Klišé je to jen napůl

11. prosinec 2019

Moderátorky Buchet tentokrát ve studiu, které znamená svět, přivítaly začínajícího designéra Tomáše Rachunka. A ptaly se ho na to, co vlastně lidé dělají na exotických školách, jako je UMPRUM. Zuzana i Ivana byly totiž až doteď přesvědčené, že studenti umčo škol vůbec nechodí do školy, ale pouze nakupují černé svršky a alkohol a na státnice nakreslí kostku.

Designér a student UMPRUM Tomáš tyto stereotypy vyvrátil jen částečně – oblečený byl od hlavy až k patě v havraní černé a boty měl naleštěné jak na svatbu, ale opravdu údajně musí chodit do školy a pracovat na sobě jako otrok kapitalismu. Doma si prý i přes fascinaci černou ale dopřeje i odvazové barvy, jako je bílá, a zdaleka netrpí, když se musí dívat na nějaký nedokonalý design. Ivana se ho ptala, jestli se nebojí budoucnosti v podobě učení na základní umělecké škole, ale Tomáš jako nadějný talent nepochybuje, že bude navrhovat chorošové lustry a extravagantní nábytek až do konce planety a žádným lepením papírových draků s dětmi se zahazovat nebude. Už teď totiž navázal spolupráci s podobně cílevědomým chemikem a spolu pěstují tajemnou houbovou hmotu, která může nahradit lecjaký matroš.

Ivanka se jen smála pod neexistující fousky, protože jako protřelá pragmatička už u nikoho oslnivou kariéru mimo korporát nečeká. Zuzana se naopak těšila, že nebude muset stále kupovat ty samé velurové lustry, ale oživí svou domácnost stínítkem z muchomůrky.

Chcete si vzpomenout na to, jak jste ještě před pár lety považovali za vrchol designu paletovou postel a stoleček za dvě stovky ze švédského řetězce? Poslechněte si aktuální díl Buchet a uleví se vám, že v tom rozhodně nejste sami.

Spustit audio