Dětem se spinální muskulární atrofií nesmírně pomáhá hipoterapie

12. říjen 2023

Centrum hiporehabilitace Mirákl v Bohuslavicích na Jihlavsku zkoumá vliv rehabilitace na děti se spinální muskulární atrofií. Vědci chtějí objektivně potvrdit efektivitu a funkčnost metody. Po analýze výstupu a jeho publikování by měli na jaře příštího roku představit výsledky studie v Budapešti na světové konferenci věnující se hipoterapii.

Čtěte také

Moderní farmakologická léčba už dokáže, aby nejenže nedocházelo k progresi onemocnění, ale naopak ke zlepšení, popisuje ředitelka centra Kateřina Maříková.

„Pocitově jsou výsledky hipoterapie lepší, než jsem očekávala. Ze spirometrie víme, že ke zlepšení došlo pokaždé u všech dětí, což je prostě nadstandardní,“ dodává.

Jejich centrum se totiž loni zapojilo do studie, která zkoumá reálný dopad této rehabilitace na zdravotní stav dětí. Co studie zjistila, to už si poslechněte v audiozáznamu pořadu Věda Plus.

Dále se dozvíte: 

  • NASA odložila start sondy k planetce Psýché – a také představila první výsledky zkoumání vzorků z jiné planetky, jménem Bennu.
  • V Ostravě pokračuje Den otevřených center pro léčbu bolestí hlavy. Jak si můžete nechat poradit? A jaké jsou novinky v léčbě migrény?

Víc v audiu s Renatou Kropáčkovou.

Spustit audio

Související