Dětmarovický psí útulek je plný, vyhlásil sbírku na nové prostory

3. srpen 2022 06:20

Kvůli růstu cen se lidé zbavují psů a  útulky se stále více plní nechtěnými zvířaty. Trend potvrzují provozovatelé těchto zařízení. Třeba podle spolku Tlapkoví patroni, který spravuje útulek v Dětmarovicích na Karvinsku, přesahuje nárůst 20 procent. Výběhy už jim nestačí, proto založili sbírku, aby se z dosavadního sídla na okraji obce, mohli přestěhovat do většího areálu.

Psí útulek najdete v rozsáhlém průmyslovém objektu stavební firmy. Jsou tady těžké stroje, palety s materiálem, ale štěkot vás spolehlivě dovede na místo. V zařízení je aktuálně dvacítka psů a je vidět, že by potřebovali větší prostor.

„Největší problém je ve výbězích. Potřebovali bychom je zvětšit, aby ti pejsci mohli více polítat. Těch pejsků je čím dál víc. Lidé se opět začínají pejsků zbavovat – volají nám tak dva, tři lidé týdně, že potřebují vlastního pejska dát pryč, protože už to finančně nezvládají. Všecko se zdražilo – veterina, krmivo, všechno šlo nahoru,“ říká vedoucí útulku Marcela Sojková.

Podle ní mezi těmi, co kvůli ekonomickým problémům nezvládají péči o psa, převládají mladí lidé. „Senioři ne. Většinou chce dát psa pryč kvůli financím ta mladší generace. Senioři raději uberou sobě, než se zbavit jediného přítele, kterého mají,“ dodává Sojková.

Zatím má spolek na účtu zhruba 20 tisíc korun. Odhad je, že by potřebovali půl milionu korun.

Své příspěvky můžete posílat na transparentní účet: 2202202363 / 2010 a také na sbírku, kterou založili na Donio.cz.

Spustit audio