Deváťáci a maturanti mají prioritu návratu, chceme zajistit testování neinvazivními testy, plánuje ministr školství

25. leden 2021

Ačkoli většina školáků se během prvního pololetí vzdělávala na dálku, ve čtvrtek se bude rozdávat pololetní vysvědčení. Ministerstvo školství doporučilo, aby školy ohodnotily žáky slovně. Podle údajů České školní inspekce ale většina zůstane u klasických známek, přejí si to také rodiče. „Doba je tak těžká, že je potřeba zhodnotit specifičnost situace každé rodiny – a to je lepší přes slovní hodnocení,“ vysvětluje ministr školství za hnutí ANO Robert Plaga postoj svého úřadu.

Známky vs. slovní hodnocení

Třicet procent základních škol se podle údajů inspekce rozhodlo ke kompromisu a známky a slovní hodnocení na vysvědčení zkombinují. „To je pro nás dobrá zpráva. Ne že bychom někoho nutili, aby hodnotil slovně, ale kombinovaná forma se nám zdá vhodná,“ uvedl ministr Plaga v Ranním interview.

Čtěte také

Samostatnou kategorií jsou deváťáci, kteří známky potřebují pro přijímací zkoušky: „Tady mohu všechny uklidnit. Pro potřeby přijímacího řízení má škola povinnosti i slovní hodnocení převést na známku,“ vysvětluje ministr.

Žáci prvních a druhých tříd vysvědčení dostanou běžným způsobem. Ostatní studenti se dozví známky ze školního elektronického systému. A výpisy z vysvědčení na ně počkají. „Fyzické předávání závisí na vývoji epidemické situace,“ říká ředitel pardubického gymnázia Petr Harbich.

Návrat do škol?

Jiná otázka je pak návrat žák a studentů zpátky do škol. Ministr zdravotnictví Jan Blatný za hnutí ANO v neděli řekl, že třeťáci, čtvrťáci a páťáci se do školy nevrátí dříve než v půlce února.

„Musíme respektovat rozhodnutí zdravotníků. Byť bych si přál, aby co nejvíce dětí studovalo prezenčně, uvědomuji si složitost situace. Uvedené ročníky znamenají v souhrnu tři sta tisíc dětí,” upozorňuje Robert Plaga.

Řešení pro maturanty

Přesto společně se školami hledá řešení alespoň pro závěrečné ročníky a maturanty: „Chceme zajistit způsob testování maturantů neinvazivními kloktacími testy. Jen v případě maturantů hovoříme o sto tisících studentů, kteří by měli být testováni, což je složitá logistická situace,“ namítá ministr.

Návrat do škol přitom není podmíněn testy, ale samotnou epidemickou situací. „S návratem žáků do lavic počítáme teprve ve chvili, kdy podle ministerstva zdravotnictví bude situace vhodná,“ uzavírá ministr.

autoři: Petr Král ,
Spustit audio

Související