Devět speciálních přístrojů na měření životních funkcí a také defibrilaci získali krajští záchranáři

27. únor 2023 09:05

Devět nových multifunkčních monitorovacích přístrojů mají k dispozici zdravotničtí záchranáři v Královéhradeckém kraji. Záchranná služba jimi vybavila své výjezdové vozy a doplnila tak stavy těchto zařízení. Přístroj dokáže měřit životní funkce a v případě potřeby má i funkci defibrilátoru.

Čtěte také

„Pojďme se na to podívat. Ten přístroj je takovým rutinním pomocníkem pro záchranáře ve všech situacích.“ Nastupuji do jedné ze sanitek a mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák mi ukazuje přístroj o něco větší než krabice od bot.

Má displej, několik připojených kabelů a mnoho tlačítek.

„Teď jsem vám dal na ucho infračervené čidlo, které umí měřit počet vašich červených krvinek, kde je navázán kyslík. Tak se můžeme podívat, že máte srdeční činnost 87 tepů za minutu a 99 procent saturace kyslíkem. Tedy zdá se, že jste na první pohled v pořádku,“ vysvětluje Ivo Novák.

„A stejným způsobem bych vám pomocí toho přístroje mohl změřit krevní tlak nebo natočit EKG. Ten přístroj umí také provádět defibrilaci, to znamená, že v případě srdeční arytmie přístroj umožňuje podat léčebný elektrický výboj. A zároveň prostřednictvím elektrod, které jsou k tomu určeny, umí provádět zevní srdeční stimulaci, dodává Ivo Novák.

Čtěte také

Každá posádka má speciální tablet a naměřené hodnoty jsou ihned vidět v systému, kde se na ně může například podívat lékař, který v tu chvíli k záchranářům míří v malém výjezdovém voze. Poradit na dálku díky tomu může například i specialista z nemocnice. K dispozici pak mají záznam také zdravotníci na emergency při předání pacienta.

„Pořízení devíti zařízení pro záchrannou službu vyšlo na bezmála 5 milionů korun, které uhradil kraj ze svého rozpočtu. Většinu této částky ale kraj získá zpět, neboť ji pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, říká královéhradecký krajský mluvčí Dan Lechmann.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související