Díky českým technikům mohou satelity do vesmíru. Jak to vypadá v jejich brněnském závodě?

19. prosinec 2020

V září vynesla evropská raketa Vega na oběžnou dráhu 53 satelitů. Stalo se tak díky takzvanému dispenseru, který vyvinula česká společnost SAB Aerospace. Zařízení během letu rakety drží a poté uvolňuje jednotlivé satelity. Teď už se brněnská firma pomalu připravuje na další start rakety – Vega poletí v první polovině příštího roku s dalšími satelity.

Čtěte také

Dispenser vypadá jako šestihranná matka – jen má asi 1,2 metru v průměru a zhruba metr na výšku. „Je vyroben ze sendvičů karbonu, uprostřed je hliníková voština – aby to bylo pevné a samozřejmě co nejlehčí,“ ukazuje mi Michal Mičola ze SAB Aerospace přímo v laboratoři společnosti.

Dispenser přijel z partnerské firmy v Itálii v polorozloženém stavu. Tady v Brně na něj pak technici SAB Aerospace mimo jiné připevňují hliníkové kruhy, pomocí kterých se spojuje s ostatními částmi rakety. 

„Každý kruh je přichycený zhruba 130 šrouby, všechno je šroubované právě proto, aby to mělo stejnou pevnost. Je to utažené na přesný moment, je tak zajištěno, že každá strana drží úplně stejně.“

Jako velké přepravní boxy

V SAB Aerospace v těchto dnech zatím montují a připravují takzvaný hex, tedy šestistěnný modul dispenseru. Jednotlivé satelity, které raketa Vega ponese do vesmíru, do Brna přijedou až v prvních měsících příštího roku. 

V září vynesla evropská raketa Vega na oběžnou dráhu 53 satelitů. Stalo se tak díky takzvanému dispenseru, který vyvinula česká společnost SAB Aerospace

„Otvory ve stěnách vedou kabely, které zrovna kolega připravuje. Ty pak vedou k jednotlivým satelitům, případně řídí jejich separaci,“ popisuje Michal Mičola. Když se pak satelity na dispenser připevní, vypadá to, jako kdyby ze stěn této obří matice rostly velké přepravní boxy. 

„Zákazník má vždy připravený takzvaný plate, jakýsi mezikus mezi samotným karbonem a satelitem. Liší se to podle samotného satelitu. Aby to bylo možné přichytit na hex, je třeba k tomu dodat mezikus, na který si zákazník vše jednoduše přimontuje sám.“ 

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související