Díky obřímu magnetu dokážou v Petrůvkách u Třebíče lépe využít komunální odpad

10. září 2015
Zprávy z

Na skládce v Petrůvkách, kam se sváží odpad z Třebíčska, části Jihlavska a Znojemska, mají v provozu nový separátor. Komunální odpad přímo z vozu nejprve rozdrtí a pomocí velkého magnetu následně oddělí kovové části, které se tak nedostávají na samotnou skládku pod zem. Slibují si od toho ještě lepší separaci a také menší zatížení skládky.

Celý mechanizmus vypadá jako obří stroj s dopravníky. „Ten stroj se skládá z motoru a rotačního řízení, kde jsou zuby, které rozdrtí přivezený materiál. Na konci dopravníku je magnetický separátor, který z nadrceného materiálu oddělí kovové části,“ vysvětluje ředitel skládky Pavel Gregor.

Magnetem práce s odpadem nekončí

Hned vedle prvního drtiče stojí další stroj, který znovu třídí. „Nadrcený materiál se tady roztřídí na spalitelnou část, která půjde na energetické využití a na drobnosti a prach, který skončí na skládce,“ dodává ředitel Gregor s tím, že je dlouhodobá snaha co nejméně komunálního odpadu ukládat na skládku.

V Petrůvkách plánují také odpadové překladiště. V budoucnu totiž nebudou moci odpady skládkovat, proto je přímo z Petrůvek budou vozit do brněnské spalovny.

Skládka v Petrůvkách na Třebíčsku
autor: Michal Malý
Spustit audio