Díky Spolku Belveder byly na kutnohorsku zachráněny cenné památky

19. leden 2024

Obec Vysoká u Kutné Hory je součástí městyse Suchdol a má přibližně 30 domů. Lidé se tu zkrátka dobře znají, ale tak se spojili, aby zachránili místní cenné památky. Před více než deseti lety založili Spolek Belveder, díky jehož činnosti byla zachráněna zřícenina místního letohrádku Belveder a objeveny vzácné fresky v místním kostele.

V menších vesničkách se lidé dobře znají. Mnohem lépe tak mohou sdílet své informace a vzájemně se inspirovat i nadchnout pro společnou věc. A tak se spojili, aby zachránili místní cenné památky. Před více než deseti lety založili spolek, který pojmenovali Belveder podle zříceniny stejnojmenného letohrádku, který je na místním kopci.

Málokdo o něm věděl. Byl doslova schován uprostřed menšího lesíka na místním vrchu Vysoká a havarijní stav jeho zříceniny spíše mnohé obyvatele a turisty odrazoval k návštěvě. Přitom se jedná o architektonicky velmi cennou stavbu z konce 17. století, kterou na svém panství nechal vybudovat hrabě František Antonín Špork. Základ a obrys celé stavby tvoří jednopatrová čtvercová budova se skosenými rohy, centrální část je osmiboká. Stavitel je neznámý, ale největší pravděpodobností se jedná o Giovanna Battistu Alliprandiho.

Díky činnosti Spolku Belveder byla zachráněná a zakonzervovaná také zřícenina architektonicky cenného letohrádku Belveder z konce 17. st. na vrchu Vysoká u Kutné Hory

Nejprve bylo nutné o památce zvýšit povědomí

Naštěstí několik málo místních obyvatel si velmi dobře uvědomovalo význam této stavby. Začali organizovat v okolí letohrádku různé akce pro rodiny, aby na tuto památku upozornili veřejnost.

A tak na podporu Belvederu pořádali například Šporkovské slavnosti, Svatojánskou noc nebo Drakiádu, ale také různé benefiční aukce uměleckých děl na opravy stavby a s cílem zvýšit o letohrádku povědomí veřejnosti. Když pak hlavní organizátoři společně založili Spolek Belveder s cílem památku zachránit, byl položen první krok ke skutečné záchraně stavby.

Ocenění, které podpořilo další činnosti

Hlavní snaha byla získat granty a finanční podporu na obnovu památky a opravy dále dozorovat. To už pak byl úkol především místopředsedy Petra Portla, který bydlí nedaleko a mohl na stavbu pravidelně docházet.

Naštěstí Spolek Belveder velmi rychle získal grant na první záchranné práce. Stěny a klenby bylo nutné nejdříve kamenicky opravit a zakonzervovat, aby se dále nebortily, a po úpravě terénu pak následně stavbu zpřístupnit veřejnosti. Za nejlepší obnovu památky pak spolek Belveder v roce 2019 získal ocenění Zlatá Cihla v soutěži Vesnice. To všechny členy inspirovalo k dalším činnostem.

Vzácné gotické fresky, o kterých nikdo nevěděl

Detail cenných raně gotických maleb v sakristii kostela Navštívení Panny Marie ve Vysoké, Suchdol u Kutné Hory

Ve Vysoké je totiž další cenná památka. Raně gotický kostel Navštívení Panny Marie, jehož historie sahá až do 13. století. Kolínská farnost tento chátrající kostel nabídla Spolku Belveder k pronájmu. Cílem bylo zvýšit zájem o tuto cennou památku, postupně jí opravovat a vrátit sem život.

Spolek Belveder tu začal organizovat různé akce a především koncerty. Velmi rychle se tak zjistilo, že se v kostele nachází cenné varhany z roku 1719, které si zaslouží opravu jako první. Ke zprovoznění varhan ale bylo nutné provést elektroinstalaci. Když památkáři před zahájením prací kontrolovali zdivo, k úžasu všech byly pod nánosem barev objeveny vzácné raně gotické malby světců. Jsou v celém prostoru sakristie a o jejich existenci nikdo neměl tušení. Podařilo se je objevit jenom díky Spolku Belveder a jeho péči o místní památky.

Akce se budou konat v překrásné gotické výzdobě

Spolek Belveder má pouze přibližně deset členů, a tak si rozdělili veškeré povinnosti, jak každý může pomáhat. Hlavní snahou je samozřejmě získat finanční podporu a granty od dárců i ministerstva kultury.

Finanční pomoc přichází i ze strany samotného městyse Suchdol, jehož je vesnička Vysoká součástí. Na koncerty si tak musí tento krásný kostel ještě počkat. Po třech letech rekonstrukce budou práce na záchraně raně gotických maleb dokončeny pravděpodobně již v tomto roce.

Spustit audio