Dirigent Jakub Hrůša vyhrál hudební „Oscary“ klasické hudby: cenu ICMA za Janáčkovu Káťu Kabanovou s Vídeňskými filharmoniky

18. leden 2024

Dnes byly vyhlášeny držitelé hudebních „Oscarů“ klasické hudby za rok 2023. Jde o ceny International Classical Music Awards, o kterých rozhoduje porota složená ze šéfredaktorů světových hudebních časopisů a zástupců mezinárodních kulturních institucí. Ceny jsou udělovány v 16 hlavních kategoriích.

Umělcem roku se stal francouzský houslista Renaud Capuçon, v operní kategorii zabodovala audio nahrávka Pucciniho Turandot se Sondrou Radvanovsky a Jonasem Kaufmannem, v sólové instrumentální kategorii si prvenství odnesla houslistka Hilary Hahn za album sonát Eugèna Ysaÿe, v instrumentální hudbě zabodovala nahrávka Brucknerovy 8. symfonie s orchestrem Tonhalle Zürich a dirigentem Paavem Järvim. Nejlepší videonahrávkou roku 2023 byla vyhlášena Janáčkova Káťa Kabanová pod taktovkou Jakuba Hrůši, která vyšla u labelu UNITEL. Jde o záznam z festivalu v Salcburku.

Odborné odůvodnění poroty zní: „Kát’a Kabanová, často a neprávem zastíněná Jenůfou, je skutečným Janáčkovým mistrovským dílem – a v tomto představení se rozprostírá veškerá jeho energie a krása. Orchestr i nastudování jsou vynikající – upoutá a udrží naši pozornost během celého díla – ale ohromující hlas a výkon Corinny Winter v titulní roli je to, co dělá tuto vynikající nahrávku skutečně nezapomenutelnou.“

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.