Djokovič vs. Austrálie. Soupeř světové jedničky nečeká na kurtu, ale na imigračním oddělení

14. leden 2022
Tribuna

Novak Djokovič zřejmě nebude hrát na letošním Australian Open. Po sporu s australskými imigračními orgány, které mu podruhé zrušily vstupní víza, světová jednička nezíská svůj jednadvacátý grandslamový titul, kterým by se osamostatnila na vrcholu historické tabulky. Ještě před startem turnaje plnily Djokovičovy problémy stránky novin a zdaleka ne všechno mluví v prospěch srbského tenisty.

Djokovič se v Austrálii mohl stát tenisovým rekordmanem. Pokud by v Melbourne zvítězil a získal titul, posunul by se v historické tabulce o jednu grandslamovou trofej před dvojici Roger Federer, Rafael Nadal. Svůj statut nejlepšího hráče tenisové historie by tak měl podložen i touto statistikou. Jenže všechno má velký háček.

Srbský tenista byl totiž při vstupu do země zadržen imigračními úředníky, jeho víza byla zrušena a Djokovič skončil v detenčním hotelu. Z něj se mu díky procesnímu pochybení ještě podařilo dostat, hrozba vyhoštění nad ním však visela nadále - a v pátek ráno středoevropského času australský ministr pro imigraci Djokovičovi zrušil víza podruhé.

Proč to všechno? Djokovič patří k výrazné menšině hráčů, kteří se nenechali před Australian Open naočkovat. „Hraje si podle vlastních pravidel,” řekl na Srbovu adresu řecký tenista Stefanos Tsitsipas. Zatímco světová špička očkování podstoupila, Djokovič se spoléhal na výjimku z důvodu prodělaného onemocnění. Tu mu úřady zrušily, navíc se začalo propírat jeho “špinavé prádlo” z nedávné doby. „Den poté, co měl potvrzený pozitivní test, nezůstal v karanténě, a dokonce zamířil do společnosti,” připomíná Martin Vait v nové Tribuně.

Zatímco pro část veřejnosti se Djokovič stal ikonou v odporu proti očkování, jiní jeho chování vnímají jako projev arogance - může se zdát, že Srbovi projde to, co by “běžným smrtelníkům” zřejmě neprošlo. Nejen v tenisovém světě se tak proti němu strhla vlna odporu. Starý vtip, podle něhož je po Federerovi s Nadalem třetím nejoblíbenějším tenistou ten, který zrovna hraje proti Djokovičovi, v těchto dnech platí o to více.

Z letošního Australian Open se stal turnaj Novaka Djokoviče, a to nikoliv kvůli jeho desátému vítězství. Ságu kolem jeho vstupu do země prozatím utnul australský ministr pro imigraci, který srbskému hráči podruhé zrušil víza. Více v nové Tribuně.

 

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.