Do Česka se vracejí turisté. Rusy a Číňany snad časem nahradí bohatí Indové

11. červen 2023

V roce 2022 padl rekord v počtu nocí, které Češi a Moravané strávili v domácích ubytovacích zařízeních. Bylo jich přes 12 milionů. Počet zahraničních návštěvníků se má podle očekávání dostat na úroveň před vypuknutím pandemie covidu-19. Jenže větší počet turistů nemusí znamenat stejné příjmy.

„Turisté, kteří k nám přijíždějí z větších vzdáleností – z Ruska, Číny, Koreje nebo Ameriky –, utrácejí kolem 4 tisíc korun za den. Turisté ze sousedních zemí utrácejí do tisícovky, v průměru tak kolem 700 korun za den. Západoevropané, kteří přijíždějí na prodloužené víkendy, jsou někde mezi 2 až 3 tisíci,” vysvětluje ředitel agentury Czechtourism Jan Herget.

Čtěte také

Kvůli covidu a válce na Ukrajině skoro vymizeli návštěvníci z Číny a Ruska, kteří byli do roku 2020 doslova tahouny příjezdové turistiky. Může je někdo nahradit? Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří, říká, že ano.

„Je velká šance, že by ruskou klientelu mohli nahradit návštěvníci z Indie. V Praze už se s nimi můžete setkat. Je to klientela z bohatých indických rodin. Jsou zvyklí žít kulturou, chodí do galerií a na operu. Jsou to zkrátka lidé, kteří jsou zvyklí užívat si život na úrovni, a tomu odpovídá jejich útrata.” 

V audiozáznamu pořadu Zaostřeno zjistíte, jak se na nové podmínky na cestovním ruchu adaptuje Brno nebo české lázně. Ty byly dřív zaměřeny hlavně na Rusy a jiné národy z postsovětského prostoru. Ptá se Vít Pohanka.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související