Do Hustopečí se sjeli habáni. Vzpomenou 480 let od příchodu vůdce křesťanské skupiny do města

24. srpen 2013 00:27

Hustopeče až do neděle hostí celosvětové setkání habánů. Tyto skupiny křesťanů žily na jihu Moravy v první polovině 16. století. Letos uplyne 480 let od příchodu jejich vůdce Jakuba Huttera do Hustopečí, kde několik let působil.

„Strávil jsem 10 let v archivech,“ říká čtyřicetiletý Earl z Londýna. Teprve nedávno zjistil, že je potomkem habánů, kteří byli v 16. století odvlečeni z Hustopečí do Turecka.

„Byl jsem vytrvalý ve svém pátrání a zjistil jsem, že moji předkové byli členové elitní jednotky turecké armády, byli janičáři. Rozhodl jsem se udělat si DNA testy,“ popisuje. Testy DNA nakonec potvrdily jeho původ a proto se letos vydal do Hustopečí, chce poznat své kořeny.

Na jihu Moravy je odkaz habánů stále silný, vysvětluje organizátor setkání a pastor Apoštolské církve Karel Fridrich. „Byli dobrými řemeslníky a poctivými pracovníky, takže to umožnilo i rozvoj těch řemesel,“ říká Fridrich, podle nějž měli habáni úspěchy třeba v oblasti keramiky, obrábění dřeva, stavařství, ale třeba i v medicíně.

„Víme, že měli profesionální lékaře. Jeden z nich léčil Rudolfa II.. Rudolf II. si sám si nechal zavolat habánské lékaře, kteří ho vyléčili,“ dodává Fridrich.

Na programu slavnosti je několik besed, ochutnávka habánských jídel i nedělní bohuslužba.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio